Retorn de l'EDPS sobre el FediPilot

2023-09-20

Hi ha un senyor que es diu Wojciech Wiewiórowski i que és el màxim responsable del "European Data Protection Supervisor" (EDPS), organisme que s'encarrega de vetllar per la protecció de les nostres dades a Europa.

Llibertat, no por...

Durant la conferència titulada "Freedom Not Fear" (Llibertat, no por...) que es va dur a terme a Brusel·les fa uns dies, el senyor Wiewiórowski va parlar sobre la Fedi a l'administració pública enfocant la xerrada a la pregunta "Per què ho intentem però no ho aconseguim?".

Es veu que a ca l'EDPS van començar el procés de desembarcament a la Fedi per intentar ser més sobirans a nivell tècnic i més oberts a personetes ja sensibilitzades amb la jungla digital que, per coherència, esperem que les autoritats prediquin amb l'exemple. Però es veu que no ho estan aconseguint i el bon home s'adreça a l'audiència per resoldre'n l'entrellat.

EDPS

Segons explica, l'organització té 150 membres, es troba a Brusel·les i és l'autoritat de protecció de dades dedicada a les institucions europees. A més, és el principal conseller en processos legislatius a nivell europeu i també, segons comenta, protegeixen les persones a través de la protecció de les seves dades. Per això tenen mitjans socials, per informar al públic del què fan, del què està passant, etc. Però com no li agrada aquesta dependència a les empreses imperants, s'ha provat un FediPilot. (Tant de bo que també fessin un eoPilot perquè sembla que el polonès veu la dependència digital però no la lingüística, i és tot una mica el mateix...)

We want to empower the users to select home who's terms and the policies matching them much than better that's the first slogan.

(Volem empoderar els usuaris perquè escullin espais digitals on els termes i polítiques de servei estiguin més en harmonia amb els seus valors).

Una problemàtica que destaca és que les GAFAM i companyia gasten molts quartos en fer fàcil l'ús de les seves tecnologies. I és clar, la Fedi no. Evidentment, col·lega... És incomparable: compara'm tu quatre gats precaris amb empresaques que cotitzen en borsa.

Valoració del FediPilot

Explica en Wiewiórowski que a l'abril del 2022 van començar un pilot: EuVoice (un node de Mastodon) i EuVideo (un node de Peertube). Van proposar a altres institucions a participar-hi, ho van fer i la valoració ha estat molt positiva. Ara bé, el que no sembla que tindrà tant d'èxit serà la continuació del projecte perquè els van dir que no hi ha havia quartos ni gent per fer-ho d'una manera realment professional. A ca l'EDPS hi ha un tal Robert Freeman que és fan de la Fedi i un tal Luis Velasco que forma part del seu equip. El que es fa des de l'EDPS sembla que els està bé com a pilot i prou.

Segons les estadístiques del FediPilot i en la seva opinió, els números ja són prou bons per donar-hi continuïtat però diu també que els clients dels polítics són els votants i han de justificar on posen els quartos. Així que demana com ens ho fem perquè els polítics donin suport. I conclou dient que no és qüestió de dretes o esquerres, o si ets d'aquí o d'allà, que es tracta de sobirania i privacitat.

Opinió

Això és un peix que es mossega la cua...

Numerologia i "fungicitat"

Desconec el tipus de formació rebuda i els detalls del pilot però si se segueix mesurant en base a clics, poc avançarem. I només amb canviar d'eines un temps i mirar estadístiques no n'hi ha prou. De les estadístiques, en dic "numerologia" perquè trobo una bajanada que els equips de comunicació es dediquin a mirar estadístiques i els seus informes siguin de quants seguidors, quants m'agrades o quantes visites. De debò, què val més?, cent "m'agrades" o una conversa saludable? Crec que els paràmetres de mesura adequats no haurien de ser quantitatius sinó qualitatius. I que la Fedi és fúngica, no viral, i per això no se n'entén l'impacte.

I així anem, com drogats pels números de la nebulosa digital. I fins que no es deixin de regalar diners públics a les empresaques i es fomenti una digitalització en base a la cultura lliure, serà canviar-ho tot perquè res canvïi. Sense cap pla i cap determinació des de baix i des de dalt, la distopia continuarà i les persones més poderoses seguiran creant tecnologies per aprofitar-se de les que no ho són. En el context actual, a més de l'escalfament global, s'incrementa el refredament social perquè abunda massa la literatura tecno-catastrofista i massa poc el foment d'utopismes pràctics. I es maquilla el capitalisme cognitiu amb configuracions de privacitat i altres foteses enlloc de para'ls-hi realment els peus: deixant de promocionar les grans tecnològiques i mostrant altres maneres de fer més esperançadores.

Una missió impossible?

Per girar la truita, cal donar importància a la cultura lliure amb recursos: per la infra, per la divulgació, per la formació i l'organització. De moment, qui rep finançament és perquè programa algun enginy. Més enllà del desenvolupament sembla que no hi hagi vida. I no sé pas de què serveix crear i recrear enginys si després l'ús que se'n fa és mínim perquè ni es coneix que existeix l'enginy o ni s'entén com funciona. Si ni tan sols s'entén perquè és important anar canviant d'hàbits en nom d'una salut digital pública.

Ni parlar de les ofertes de feina a administracions o entitats socials que es financen amb diner públic: cada cop que veig un lloc de treball que requereix tecnologies privatives tinc una taquicàrdia. I no em digueu que "és el que hi ha" perquè sé que hi ha moltes altres coses i que si no es canvia res és perquè, en realitat, no hi ha voluntat o no se li dóna la importància que té. Quan una cosa es considera important es prioritza. I quan es prioritza se solen trobar els recursos per tirar-la endavant. És imprescindible recuperar llocs de treball i crear-ne de nous, especialment de relacionats amb la divulgació, la formació, l'organització integral amb tecnologies convivencials. Però sembla impossible i és desesperant.

Menys cinisme i més cultura lliure!

En relació