Sobre el FediPilot europeu

2022-05-24

Fa uns dies vaig traduir el comunicat de premsa de la Supervisora Europea de Protecció de Dades (EDPS), on informaven d'un FediPilot per a la Comissió Europea.

La EDPS aterra a la Fedi

I avui, m'agradaria explicar el que penso jo d'aquest pilot.

Antecedents

A l'abril de 2021 es van dur a terme tres sessions virtuals per posar en contacte la Comissió Europea (a través de la EDPS) amb l'ecosistema fediversal.

Les dues primeres van ser més teòriques, on es va parlar dels paral·lismes entre la Fedi i "els valors europeus" però també de moderació, publicacions creuades, equips de comunicació, percepció de les fedizens si aterrava la Comissió, etc. La més pràctica tenia l'objectiu de muntar un Mastodon i un Peertube institucional.

EC - NGI0 Liaison – Webinars and Workshop April 2021

Una cosa que trobo bastant vergonyant és que, en un any, no s'hagi fet l'esforç, d'almenys, subtitular en anglès les sessions o de transcriure-les per fer-les més accessibles. Per flipar.

Resistències comunicatives

El tema de la comunicació és un gran pedra de la sabata a causa de l'efecte xarxa o la percepció que en aquests mitjans lliures "no hi ha ningú" o que no hi ha la gent que vols seguir, i del cost del canvi que suposa començar a fer servir altres eines.

Aquestes eines tenen altres interfícies i impliquen altres comportaments, amb el que hem d'aprendre a desaprendre per tornar a aprendre, hem de trobar el temps per parar-nos i reflexionar sobre les necessitats reals, per informar-nos i formar-nos, per muntar altres infras. Però quan no es té en compte les trampes de l'ecosistema digital i ja ens hem acostumat a una eina és tot un trasbals i, és clar, la resistència és molt i molt alta per part de les persones que, en última instància, fan tasques de comunicació.

I per això penso que és impossible canviar de paradigma sense un pla estratègic comunicatiu.

Manca d'estratègia i malestar fediversal

El que més m'ha sorprès del FediPilot proposat per la EDPS ha estat la manca d'estratègia i transparència: no hi ha cap full de ruta ni pressupost assignat visibles; se sap quan ha començat el pilot però no quan acabarà; sembla que no s'ha format als equips de comunicació ni s'han determinat etapes per a cap objectiu ni se sap com es farà la valoració de l'experiència.

Simplement, han muntat dos nodes i el compte de la Comissió només fa publicacions creuades, amb el que hi ha fedizens indignades per l'estil comunicatiu. Si ni tant sols posen descripcions al contingut multimèdia...

En realitat, doncs, ara la Comissió Europea té un altaveu interoperable que crea incomoditat fediversal. I ho trobo lamentable perquè saben perfectament que el canvi de paradigma, a més de tècnic és social. Però no es posen recursos més enllà de crear i recrear línies de codi o literatura infumable passada pel sedàs dels lobis gafamítics. Només cal llegir el SuperTecnoPlan OpenSauce:

Open source software strategy 2020-2023

Ah! I si no sabeu anglès, francès o alemany doncs us foteu perquè en dos anys i mig no han sigut capaços de traduir-lo a la resta d'idiomes oficials de la Unió Europea. Lamentable.

Treballar gratis per la Comissió Europea

El que més m'ha sorprès d'algunes fedizens ha estat que s'ha proposat voluntariat per formar a la Comissió. He flipat. Si jo proposo algun pilot, en detallo una descripció, a qui va adreçat, quant costa, quins passos se seguiran, com farem per valorar com ha anat, calendaritzo... Per què no ho hauria de fer la Comissió Europea?

Si fa més d'un any que es planeja aterrar a la Fedi i ja es va parlar d'adopció, per què no s'ha previst formació? Treballen gratis des de fa un any els que han muntat els nodes i els mantenen? Ho dubto molt. Per què doncs ara hem de formar de gratis a aquesta gent a qui ja paguem amb impostos? En la meva opinió, perquè no es dóna valor a tasques de divulgació i formació: al món del programari lliure i de l'opensauce només cobres si fas tasques tècniques com desenvolupar programari. Si proposes mandangues més pedagògiques passen bastant de tu.

I "pa'muestra un botón", al febrer vaig proposar un llibre sobre la Fedi a NLnet i l'únic retorn que he tingut ha estat dient que han rebut el projecte i que em diran si he passat la primera fase. Estem a maig i "nunca más se supo". Ja ho vaig comentar en aquesta altra entrada:

14 anys de mitjans federats

Com a curiositat, el senyor que em va enviar aquesta comunicació és el mateix senyor que, en una de les sessions fedi-eu que comentava anteriorment, em va voler explicar com funciona la Fedi...

El privilegi del voluntariat

Entenc que les persones que estan proposant treballar gratis són gent que ja tenen recursos i poden gastar algunes horetes jugant a crear un superTecnoPlanning per la Comissió Europea.

Però hi ha gent que no podem permetre'ns més voluntariat. I a mi, personalment, m'agradaria que es creéssin nous llocs de treball en relació al món de la cultura lliure i la descentralització web. I per fer-ho, s'han de començar a valorar més les tasques no-tècniques que es fan: divulgació i formació, redacció de projectes, creació de continguts i noves narratives, acompanyament, organització d'esdeveniments, moderació, etc. Però, sovint, no es valoren ni les tècniques i tot sembla que funciona automàgicament.

Tenim un ecosistema molt precari i la Fedi és un caramelet molt i molt fràgil. Actualment, el desenvolupament de mitja fedi està subvencionat per quartos del Next Generation Internet. Què passarà quan tanquin l'aixeta?

En fi, que us animo a reflexionar sobre l'ecosistema fediversal, a deixar d'idealitzar-lo i a pensar mecanismes per garantir una veritable resiliència tècnica i humana a escala glocal. Jo tinc algunes idees però ho deixo per un altre capítol, que ja he donat prou la xapa per avui.

Bon vent i Fedi resilient! ;)