14 anys de mitjans federats

2022-05-02

Aquest 18 de maig la Fedi farà 14 anys. I enguany és força especial perquè estem visquent una onada primaveral que sembla un "Eternal April".

Eternal September a Wikipedia (en)

FediLlibret

Per celebrar aquest 14è aniversari, a can Fedicat estem revisant i ampliant el llibret que vaig dinamitzar entre setembre del 2018 i juliol del 2019. Es diu "Fediverse: xarxes socials lliures i ètiques" però enguany li canviaria el títol per: “Fedivers: mitjans socials federats per una web comunitària”, o alguna cosa així. El canvi es deu a que prefereixo fer diferència entre els conceptes "xarxa", que serien les persones; i "mitjà", que serien les eines.

Es pot participar a la revisió del llibret fins al 15 de maig de 2022. Per fer-ho, registra't a l'àgora de la Fedicat i fes els teus comentaris als fils habilitats. Cada apartat del llibret té un fil associat a l'àgora perquè es pugui anar millorant col·lectivament. De moment, portem revisats els dos primers apartats i ens en quedarien un parell més.

Fil principal de la revisió del FediLlibret

I per què no un FediLlibre?

Després de mesos de pensar-m'ho, a la tardor de 2020 em vaig presentar a l'àgora de l'ActivityPub tot dient que m'encantaria escriure un llibre sobre la Fedi. A la primavera del 2021 vaig veure un fil de finançament i, amb la idea del llibre al cap, vaig preguntar si hi havia manera de trobar quartos per fer altres coses que no siguin desenvolupar programari. Però sembla ser que no n'hi ha... O almenys, jo no en trobo.

Curiosament, poc després, vaig veure que NLnet havia posat diners per crear un llibret anomenat "Targeted Online". Dinamitzat per l'EDRi, el llibret informa sobre les maldats de les grans tecnològiques i es queda tant ample. Més literatura tecno-catastrofista no, si us plau... I que només estigui en anglès em sembla una poca-soltada més amb diner públic.

També vaig veure que NLnet havia creat un nou programa de finançament anomenat "User-Operated Internet Fund" on diuen que volen empoderar la ciutadania i tal i qual. Per inseguretat, vaig trigar mig any en escriure i rescriure què volia fer i com. I al final, a la convocatòria de febrer de 2022, vaig escriure una proposta a NLnet per dinamitzar el llibre de cara al 2023, que la Fedi farà 15 anys. Em van dir que havien rebut la proposta i ja està, "nunca más se supo".

I un curs?

Ahir vaig llegir que el compte Next Generation Europe (NGI) deia que vindrien uns ajuts per temes de comunicació.

(...) regarding funding: there should be upcoming communication/decentralized social media funding calls launched as part of Horizon Europe

Font de la publicació de NGI

El FediLlibre no ha colat però potser cola el Curs de Comunicació Digital Ètica, on la Fedi és la quarta i última sessió. Vaig trigar dos anys a crear-lo i, al febrer de 2022, he pogut fer un pilot amb personetes del País Valencià, el País Basc i Castella-la Manxa. I va anar molt rebé!

Tinc pensat publicar-lo pel cumple de la Fedi, aviam si anem permeabilitzant que una altra comunicació no només és possible, que ja existeix i només cal posar-la en pràctica.

Actualització 18 de maig:
#Fediverse14

Celebrar l'aniversari de la Fedi

Al 2020 vaig parlar amb algunes fedizens per començar a celebrar l'aniversari de la Fedi. Merci a lostinlight per currar-se les entrades a fediverse.party. Espero que també en pugui crear una aquest any:

Fediverse Birthday, 12 years and counting
Fediverse 13: party time

Hi ha moltes maneres de celebrar l'aniversari de la Fedi. Per començar, es poden usar les etiquetes #Fediverse14 o #HappyFedi2U. Hi ha personetes que aprofiten l'avinentesa i es tornen a presentar, n'hi ha que creen continguts per donar a conèixer l'enginy, i altres queden una estona per fer-la petar.

Uniu-vos a la festa i celebrem el nostre FediAniversari!