Celebrant el #Fediverse14

2022-05-18

Ja és 18 de maig! I a la Fedi celebrem 14 anys. Felicitats, fedizens!

Entrades relacionades:

Fedicat

FediLlibret

Per celebrar l'aniversari de la Fedi, l'any passat vaig proposar una quedada i vam estar unes quantes xerrant al BigBlueButton de la eXO.

Enguany, tal com comentava a l'entrada dels 14 anys de mitjans federats, he volgut actualitzar el llibret fediversal que vaig engegar quan estava per Lleialtec. I trobo que ha quedat força bé. En Marcel s'apunta a traduir-lo al castellà i molt probablement en Francesc el penjarà a Viquillibres.

FediLlibret 2022

FediNius

Amb el Marcel, a l'abril vam engegar les FediNius, una publicació estacional sobre l'ecosistema fediversal (actualitzacions de programari, desembarcaments de personetes o institucions, aniversaris de nodes, etc.), i algunes trastades tecnològiques en una secció de "Jungla digital".

Anem recopilant enllaços de les notícies i cada tres mesos en fem un titular amb un resum. Trobo que està molt bé aquest projectet. Si l'anem fent, per mi serà una documentació molt valuosa.

FediNius primavera 2022

De fet, ja fa temps que vaig obrir un pad per col·leccionar enllaços sobre la Fedi, però es va trencar i, afortunadament, en tenia una còpia en local. Ara, està en un .md als Arxius Oberts de LaLoka.

Descarrega el fitxer FediLinks

Observatori

També amb en Marcel estem maquinant un observatori provincial de presència digital: té en compte les webs, les persecucions digitals, els mitjans socials i les llicències de contingut.

L'observatori està adreçat a entitats de l'Economia Solidària i, de moment, hem observat onze entitats.

Observatori de presència digital

Curs de Comunicació digital ètica

I avui, aprofito, i publico aquesta proposta de curs. Entre una cosa i l'altra, he trigat dos anys per crear el contingut: li dono voltes des de finals del 2019. La darrera sessió, que tracta de la difusió de continguts digitals, va dedicada a la Fedi. Evidentment, però, és un tastet. La Fedi dóna per fer un curs d'un any sencer :)

Em va fer molta ilu poder fer un pilot d'aquest curs. I com l'oportunitat va sorgir en castellà, doncs he generat el contingut en aquest idioma. Ara m'agradaria usar alguna eina tipus Scenari o ExeLearning per posar-hi el contingut. Tant de bo trobi els recursos per poder-ho fer.

Esperant que us agradi i us sigui útil, aquí el contingut:
Comunicación digital ética

FediPilot a la catalana

Després de més de tres anys insistint en un canvi de paradigma comunicatiu a diverses entitats de l'Economia Solidària (fent xerrades, creant i traduïnt continguts, demanant reunions, proposant projectes, debats, formacions i sessions informatives, fent llistats de programari, dinamitzant comptes fediversals, assistint a reunions de consells, assemblees i processos participatius, i organitzant esdeveniments) potser ara tindré l'oportunitat de contagiar el que anomeno "participació digital qualitativa".

Aviam si aconsegueixo un FediPilot a can PlataformESS.
Projecte PlataformESS

Cultura comunitària i Innovació ciutadana

Fa unes setmanes, en Javi va muntar un nou node de Mastodon pel projecte REACC. I a la trobada del ColaboratorioIC se'm va comentar que l'única eina de comunicació del projecte seria un compte en aquest node. Si així ho fan, jo em trec el barret.

De moment, sembla que s'han d'anar aclimatant al nou ecosistema però temps al temps; i entre totes, tot. Ja els vaig comentar que estava treballant en el curs de comunicació i, de fet, ja el vaig proposar formalment a la REACC. El que realment em faria contenta és engegar un grup de comunicadores per elaborar una nova estratègia comunicativa. I és clar, la Fedi hi juga un paper preponderant. Aviam si també es pot fer un FediPilot a l'espanyola ;)

Projecte REACC
Projecte ColaboratorioIC

Etiquetes i descripcions

Les etiquetes per l'aniversari són #HappyFedi2U i #Fediverse14. Serviu-vos-en per saludar les veïnes, tornar-vos a presentar, o el que bonament us sembli.

Si publiqueu continguts multimèdia, recordeu a posar una descripció al contingut. Tinc la mania de no impulsar publicacions amb contingut multimèdia inaccessible. Vetllem per l'accessibilitat web!

Saluts, bits lliures i que passeu un bon aniversari fediversal!

Actualització #FediQuiz

La lightone i la minoru s'han currat un qüestionari fediversal! I n'he fallat dues, molt malament ;)

Fes el FediQuiz! (en)

Captura d'imatge del FediQuiz, amb una puntuació del 83%

Però després he tornat a jugar i, com a la tercera va la vençuda, he fet la màxima puntuació!

Captura d'imatge del FediQuiz, amb una puntuació del 100%

Actualització #FediVision

Ahir va ser l'últim dia per enviar les cançons pel concurs musical fediversal. L'any passat es va fer per primer cop i hi van participar 22 cançons. Enguany, 37. I hi ha de tot: folk, electrònica, punk, rumba, rock, clàssica...

Avui ja s'han publicat les cançons i demà ja es podrà votar fins dissabte 21, el dia que es publicarà qui ha obtingut més FediVots a través del FediBot ;) Gràcies a TQ per organitzar aquest FediSarau!

Escolta les cançons a Fedivision.party