Un nou efecte xarxa

2021-05-18

Avui la Fediverse fa 13 anys! I ens hem de felicitar del progressiu creixement de les nostres xarxes federades. Poc a poc, i bona lletra :)

En aquests darrers anys, han aparegut nous programaris que fan més fàcil la interoperativitat de les eines. Però també han aparegut noves cares en aquests mitjans, fent-los així més diversos. Participar és promocionar i iniciatives com la de l'editorial francesa La Volte demostren que tot és possible si ens ho creiem.

El cas de La Volte

Aquesta editorial francesa va decidir no agenollar-se més a les voluntats de les grans corporacions mediàtiques de les GAFAM. I van plegar dels mitjans corporatius per fer vida als lliures.

En un comunicat a la seva pàgina web, explicaven que potser es tiraven pedres a la teulada deixant de participar als mitjans corporatius publicitaris, però que per convicció, preferien estar allà on creien que havien d'estar. Em trec el barret! Merci encore une fois, les voisin.e.s :)

Traducció al català del comunicat de La Volte

La RAP, menys radical

Una altra entitat francesa que aposta per minimitzar l'impacte de les tecnologies privatives és l'associació RAP (Resistència a l'Agressió Publicitària). Elles mateixes es van fixar unes restriccions per fer un ús raonat dels mitjans corporatius. Només amb tres regles molt bàsiques es pot estar, sense promocionar, a mitjans publicitaris. És més, de retruc, es fa promoció d'eines lliures i descentralitzades.

Traducció al català de les restriccions de la RAP

No conec cap organització catalana que hagi fet com la RAP i, molt menys, com La Volte... Si alguna vol innovar una mica digitalment, doncs pot començar per la seva estratègia digital en termes comunicatius. Fa uns mesos, des de Fedicat, vam arribar a publicar un article a La Directa: el diari el va batejar com a "Un consum digital transformador". Però es transforma poc, trobo, en termes de descentralització dels mitjans socials. Fem un esforç en comunicar altrament!

Fins que et fan fora

L'efecte xarxa a vegades es produeix d'una manera imprevista... Quan certs col·lectius són expulsats de xiringuitos com Feisruc o Tuiter doncs solen arribar a la Fedi... I és trist veure que no arriben pel seu propi peu, diguem. Trobo molt més digne fer com La Volte i dir: "Fins aquí, ja en tenim prou. Estarem aquí. Adéu", que no pas arribar a mitjans descentralitzats perquè no et volen als corporatius. Evidentment que no t'hi volen... En nom de la dignitat tecnològica i social, convido a tots els col·lectius i entitats anticapitalistes a fer com La Volte, o com a mínim, com la RAP...

Si no sabeu per on començar, obriu-vos un compte a l'àgora de Fedicat (si pot ser amb un correu lliure que no depengui de cap multinacional, doncs molt millor, gràcies) i pregunteu. Hi ha moltes persones amb ganes d'ajudar!

Àgora Fedicat

Fins la pluja de milions

En nom de la interoperativitat, hi haurà efecte xarxa... A la Fedi no se li farà cas fins que Europa engegui la pluja de milions en forma de cascada que té prevista pel Next Generation. El problema serà si només posen calers en el desenvolupament, com fan amb nlnet... Cal molta inversió en adopció, i si no es valora aquesta pota, serà canviar-ho tot per a no canviar res.

Ara bé, intueixo que un cop el terra mullat de milions aflorarà "l'expertesa" en mitjans descentralitzats per aquí i per allà... En quatre dies, tota experta en subvencions es convertirà en experta en Activity Pub, en codis de conducta, descentralització web i cultura lliure... Almenys, espero que es puguin crear molts llocs de treball dignes perquè comencem a entendre la importància dels nostres clics, i a diferenciar els depredadors digitals d'una veritable revolució tecnològica.

Insistint en l'estratègia comunicativa

I mentre la pluja de milions no arriba, en motiu de l'aniversari de la Fedi, he proposat un curs. De cara a la tardor, aviam si puc quadrar uns cursos de comunicació digital respectuosa per anar permeabilitzant no només el programari lliure, sinó també altres formes de comunicar que són molt més properes als valors de l'Economia Social i Solidària. L'he proposat a Torre Jussana i l'he tornat a proposar a Educoop. No diuen que el mitjà és el missatge? Doncs, a què esteu esperant? Si encara no ho feu, participeu de mitjans socials lliures per crear, entre totes, un alliberador efecte xarxa.