Sobre tsunamis tuiterils

2022-11-05

Un tsunami hipotètic

Al febrer de 2021, a la Fedi rèiem amb un potencial "tsunami tuiteril". Tot va començar amb una publicació en anglès que tenia per titular "Twitter podria llançar la primera xarxa social descentralitzada". I és clar, rèiem perquè la Fedi fa 14 anys que funciona, amb el que la primera primera no seria. La qüestió aquí era si l'invent d'en Jack federaria. Comentava l'Spla:

si BlueSky funciona amb ActivityPub tots els servidors del fedivers explotaran saturats de conexions federades i/o per els discs durs plens de mèdia dels servidors bluesky. Poca broma!

I a mi no se'm va ocórrer res més que crear una imatge per representar aquest hipotètic tsunami tuiteril: un Katikornius amb el logo de la Fedi a la mà i els ulls desorbitats per una gran onada que té gairebé al damunt. L'onada està plena de logos del Pajarracu i la imatge s'enquadra dins un triangle vermell amb fons groc on es llegeix "Perill! Tsunami tuiteril".

Perill! Tsunami tuiteril

Fil del tsunami tuiteril a la Fedi

Però amb el temps, hem anat veient que "a priori" no federaran. El Bluesky tindrà el seu propi protocol i, de fet, estan treballant en la seva especificació. A dia d'avui, però, encara no hi ha cap implementació i segons comenten algunes fedizens estan reinventant la roda per monetitzar la cosa i tenir el control de l'especificació. Ves a saber si el Pajarracu acaba tècnicament lligat a Bluesky. A mi no m'estranyaria gens ni mica.

Un tsunami de debò

Hem tingut moltes onades i cadascuna té el seu què. Ara n'estem tenint una i, de fet, l'última de la primavera d'enguany va ser també a causa del magnat aquest que ha comprat el Pajarracu.

Senyors forrats que compren mitjans socials

De seguida que va sortir la notícia que volia comprar l'invent, algunes persones van començar a obrir comptes per la Fedi, especialment a Mastodon que és un dels programes federats més coneguts ara mateix. La vaig trobar agradable aquella onada i li vaig dedicar un parell d'entrades. Ara, sempre passa una mica el mateix, que es promociona el node de l'Eugeni, el node es satura i hi ha gent que té mala experiència, l'Eugeni compra més màquina i algunes fedizens comenten que hauria de tancar registres i oxigenar una mica la cosa. En fi, un bucle fediversal. Bentrobades les que veniu i us quedeu:

Decreixeu i multipliqueu-vos!

Veniu però diversifiqueu-vos!

Ara, el predomini de Mastodon avui em recorda al de GnuSocial ahir. Amb la gran diferència que l'era GnuSocial era molt més coral i no tant centrada en una sola persona com és el cas de Mastodon. Fins i tot penso que, avui dia, hauria de ser Friendica qui hauria de sortir als mitjans. És l'eina més antiga i compatible de la Fedi! Però als mitjans tradicionals, centralitzats de per si, sempre els és més comprensible parlar amb el director d'una empresa que desenvolupa un programari que no pas amb col·lectius d'individus diversos que creuen en una idea i a més, es posen eslògans com:

Som una federació de microblogueres que es preocupen per l'ètica i la solidaritat i volen abandonar els serveis capitalistes centralitzats.

Quins temps els de Quitter! :)

I per això crec que ara sortim més als mitjans, cosa que no sempre és positiu, la veritat sigui dita. Hi ha periodistes que escriuen però no saben molt bé què diuen i creen més confusió. Aquesta tardor, degut a la compra definitiva del Pajarracu per part del magnat, Mastodon surt al Guardian, a CNN Business, al Washington Post, a Wired, a Forbes, a TechCrunch, a El Mundo, a The Conversation. I a cap n'hi una es diu coses com que la Fedi es data de 2008 i que ja al 2019 va arribar al Parlament Europeu. En fi, aviam quin mitjà és el primer en aprofundir una mica i fer una bona feina periodística. Informeu-vos, piltrafilles!

Sobre la Fedivers a Fedicat

Deu n'hi doret aquesta, eh? És la primera onada que visc que em quedo sense crispetes ;) Està venint molta gent i, com sempre, molta altra gent dóna un cop de mà. Moltes gràcies a totes. Però ja sabem que l'adopció és cosa de foc lent i no tothom està disposat a treure el peu de l'accelerador. Aviam quantes es queden i gràcies a les que ho fareu.