Senyors forrats que compren mitjans socials

2022-10-18

Des de fa un parell d'anys que a certs magnats, de moment tot homes, els ha agafat la falera de comprar o usurpar mitjans socials. En fem un repàs.

Fascicle I: En Trump usurpa el Mastodont

M'adono que és el tercer cop que parlo d'en Trump i les seves aventures d'usurpació fediversal. La primera va ser per traduir un article de l'anglès on s'explicava que, després de ser expulsat del Pajarracu, l'home havia decidit llançar la seva pròpia "xarxa social".

Trump y su "Verdad Social" (es)

I sí, sí, la va llançar al febrer de 2022. Però el que no va dir el molt espavilat és que havia usat el programari Mastodon per crear-la. I com el Mastodont fa servir una llicencia recíproca, en Trump va haver de publicar el codi modificat perquè si no, s'arriscava a no poder-lo fer servir en absolut.

Sobre llicències recíproques (es)

Fascicle II: En Musk compra el Pajarracu

Durant la primavera de 2022, el milionari Elon Musk va decidir que es comprava un joguet caret: el Pajarracu. Si el compra ja no el poden fer fora, hehe. Total, que abanderant-se en la llibertat d'expressió, vol reconvertir el que ell creu que és una plaça pública digital.

De seguida va haver-hi rebombori perquè va demanar quants bots hi havia, es va desdir de la compra i els accionistes del Pajarracu el van denunciar. A la tardor, en Musk s'ho repensa i els diu que si volen que els compri que retirin la denúncia. I així estan, estira i arronsa. Aviam com acaba la cosa.

Pel que es va llegint per aquí i per allà, el magnat podria fer l'eina de pagament per subscripció i, fins i tot, reconvertir-la tècnicament perquè es puguin fer pagaments amb ella. Sí, sí, tot molt modelno-web3 per la part tècnica... Però jo ja estic preparant les crispetes per la part de la moderació.

Com garantitzarà la llibertat d'expressió en aquesta olla a pressió centralitzada?
Usurparà en Musk alguna eina fediversal?
Federarà o farà com en Trump?

Fascicle III: Un raper compra el Parler

El raper Kanye West ha estat bloquejat al Pajarracu i a InstaFarm per comentaris antisemites. I s'ha dit: "què coi, jo també em compro un mitjà social i així puc dir el que vulgui". I s'ha comprat Parler perquè, suposo, que la faixa està de rebaixa ;)

Aquest mitjà social es va engegar al 2018 i al 2021 es va donar a conèixer perquè segons es diu, des d'allà es va posar llenya al foc durant l'incident del Capitol a Estats Units. I arrel d'això, les grans tecnològiques van donar l'esquena al projecte i ningú volia donar-li servei perquè continués la seva existència digital.

Des del maig d'aquest any, grans tecnològiques com Guguel o la Poma han tornat a permetre descarregar l'aplicació des dels seus repositoris. Ni idea si està a F-droid però si hagués de descarregar alguna cosa vetllaria per fer-ho des d'un repositori alliberat.

f-droid, eines lliures al mòbil

Personalment, jo no he pogut accedir a la web de Parler ni al seu blog. Però segons llegeixo, aquest setembre es va anunciar que l'empresa es reestructurava per focalitzar en la creació d'una economia incancelable. A l'octubre ha estat comprada pel raper.

En fi, veurem com van evolucionant les compres, les usurpacions i les pirotècnies de la descentralització malentesa o web3.