GNU Taler: transaccions sense blockchain
Fa temps vaig sentir a parlar de GNU Taler i no li vaig prestar molta atenció. Però fa uns dies vaig veure que tenien una demo i em vaig posar a provar-la.
Una cripto més?
Doncs no, de moment GNU Taler no és una criptomoneda que cotitza a criptomercats. L'invent és un sistema de pagaments segurs online i em sembla particularment exòtic perquè està amadrinat per la Free Software Foundation (FSF). De fet, vaig flipar bastant quan veig veure un vídeo amb l'Stallman promocionant l'invent.
Mirant més en detall, el bitxo porta una GPLv3 pel client i una AGPLv3 pel servidor. I això, pel meu gust, ja és una molt bona senyal. La idea és proporcionar una tecnologia eficient i segura per transaccions digitals sense intermediaris. Com el Bitcoin però sense blockchain. I per fer-ho, hi ha el programari, GNU Taler; i l'empresa, Taler Systems.
L'euro digital
L'any passat vaig fer un resum de l'estat de les Central Bank Digital Currency o CBDC, monedes digitals emeses pels bancs centrals.
La cosa avança i són molts els bancs centrals que investiguen o implementen monedes digitals. I el Banc Central Europeu (BCE) no n'és una excepció. La maquineta d'imprimir bitllets treu fum i la inflació amenaça. Doncs au, creem l'euro digital. Ens agradi o no, almenys, que sigui programari lliure.
GNU Taler es proposa com a base tecnològica per crear aquest sistema de pagament que els bancs centrals cerquen. De fet, tenen un apartat a la web amb un document del Swiss National Bank (SNB) explicant els beneficis d'aquesta tecnologia.
Abans i després del Bitcoin
Vint anys abans de l'aparició de Bitcoin, ja hi havia hagut intentones de crear un sistema eficient i segur per a pagaments electrònics sense intermediaris. Com DigiCash, de finals dels vuitanta.
Pel que sembla, GNU Taler seria una implementació moderna de DigiCash, que també usa la tecnologia "Blind signatures" (signatures cegues) per garantir la privacitat de les transaccions. I, oh sorpresa, no cal cap Blockchain per fer-ho funcionar.
Fa uns anys, les cadenes de blocs abanderades pel Bitcoin, es presentaven com una innovació radical. Però amb els anys, han derivat en especulació financera. I, en molts casos, el somni de les transaccions "tu a tu" ha acabat en el malson de moltes persones que, sense entendre ben bé el que feien, intentaven fer-se riques ràpidament o altres les enganyaven. De base, la idea les transaccions sense intermediaris és bona però la tecnologia de les cadenes de blocs mai ha estat realment necessària.
Millor a Europa...
La FSF és una fundació nord-americana i l'empresa Taler Systems té seu a Europa, concretament Erpeldange, Luxemburg. Segons expliquen, els Estats Units no són molt favorables per fer aquest tipus de coses i per això s'han plantat a Europa.
A més, suposo que, per tema del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), millor que tinguin el xiringuito muntat a Europa i, així, s'eviten enviar dades fora de l'espai europeu.
En fi, veurem com evoluciona la cosa. De moment està en alfa i, fa uns mesos, cercaven finançament.
Més info
- Taler as a Central Bank Digital Currency
- CBDC: moneda digital de banc central
- Vídeo 2021: Qué es GNU Taler
- Vídeo 2017: Enabling Secure Web Payments with GNU Taler - Florian Dold, GNU Taler
- Demo de GNU Taler
Actualització 01/12/2023
Doncs ja han trobat finançament. Des d'avui i durant tres anys, es destinen quatre milions i mig d'euros per implementar GNU Taler al mercat europeu.