CBDC: moneda digital de banc central

2022-07-06

CBDC és un acrònim que respon a Central Bank Digital Currency o moneda digital de banc central. Actualment, hi ha un centenar de bancs centrals que fan recerca o posen en pràctica les seves pròpies monedes. En aquesta entrada en veurem alguns exemples.

Amb cadena de blocs o sense, els enginys que es proposen són sistemes centralitzats controlats pels governs. En van començar a dir Central Bank CryptoCurrencies (Criptomonedes de Banc Central, CBCC) però avui es parla més de CBDC. Suposo que el canvi és degut a que no són cadenes de blocs i/o per fer la diferència entre criptomonedes associades a criptomercats especulatius i enginys digitals promoguts per governs.

Context

Abans de Bitcoin ja es van crear sistemes de pagament digitals, com Digicash. Però, des del 2008, Bitcoin s'ha convertit en la moneda digital més coneguda, un sistema de pagament per Internet que es basa en la criptografia i que s'estructura en una mena de full de càlcul compartit anomenat Blockchain o cadena de blocs, també anomenada Distributed Ledger Technology (DLT) o Tecnologia de comptabilitat distribuïda. Sota el paraigua d'aquest enginy, hi trobem altres criptomonedes, contractes intel·ligents i NFTs.

Aquesta tecnologia suposa una gran disrupció perquè fa que els bancs es quedin obsolets: podem fer pagaments de tu a tu, sense intermediaris. Però tant els bancs privats com els bancs centrals fan recerca i proves amb cadena de blocs o sense. De fet, en els darrers anys, hi ha tota una carrera digital per crear monedes de bancs centrals.

Pros i contres

Segons es justifica, entre les bondats d'una moneda digital gestionada per un banc central estarien:

  • Inclusió financera: hi ha molta gent al món que no té compte bancari.
  • Ampliació del sistema de pagaments: fent que hi hagi més maneres de fer circular l'economia.
  • Transparència de les transaccions: per evitar blanqueig de diners o finançament del terrorisme.
  • Reducció dels costos: per estalviar càrrecs o comissions en els serveis de transferència de diners, per exemple.

D'altra banda, entre d'altres coses, es critica:

  • La traçabilitat i la privacitat: en efectiu no hi ha rastre del que es compra, amb targeta d'informa al banc privat què comprem i quan, i amb una CBDC s'informa al govern. Això de vigilar evasions d'impostos i altres trastades sona bé però, desgraciadament, sempre es perjudica als pobres i no pas als rics.

  • La programabilitat: es podria programar els diners perquè caduquin. I així, es pot forçar a la gent a gastar els seus diners. Fins i tot, un govern podria prohibir comprar certs productes o deixar de donar una renda bàsica.

El Yuan digital

La Xina porta des del 2014 fent experiments per llançar la seva pròpia moneda i el banc central ja ha fet pilots a diverses grans ciutats. L'enginy, conegut com Yuan digital, també es diu e-CNY o Renminbi digital. Des del 2021 s'està introduïnt el nou mètode de pagament a grans corporacions com WeChat, Alibaba o Tencent.

Understanding China's Digital Yuan

Sand Dòlar, Bahames

El primer país que va llançar una CBDC va ser Les Bahames amb el seu Sand Dollar, que és moneda de curs legal. Al 2019 es va fer un pilot i l'enginy es a llançar a l'octubre del 2020. S'ha creat un ecosistema anomenat Authorized Financials Institutions (AFI) que proveeix els serveis. El Sand Dollar està exempt d'impostos i és equivalent al dòlar de Les Bahames.

Sand Dollar FAQ's

eNaira, Nigeria

A l'octubre de 2021 es llançava la primera CBDC africana a Nigèria. I és equivalent a la Naira, la moneda nigeriana. Entre els avantatges de l'enginy, es promociona la immediatesa dels pagaments i taxes més baixes de transferència.

eNaira

Real digital, Brazil

Al novembre de 2020, el banc central de Brazil va posar en marxa un nou sistema de pagaments instantanis anomenat PIX. I poc després anunciaven que tenien previst crear una moneda digital al 2022, el Real digital. Però al final la cosa anirà més a poc a poc i es preveu fer una prova de concepte al 2022 i pilots durant 2023.

Brazilian CBDC, The Digital Real

Jam-dex, Jamaica

El Jam-dex és la CBDC de Jamaica. Durant el 2021 es va fer un pilot i el 14 de juny de 2022, l'enginy es convertia en moneda de curs legal. S'anima a tothom a obrir una cartera i, tot i ser una moneda centralitzada pel Banc de Jamaica, s'espera que altres proveïdores també facilitin interfícies per accedir-hi.

JAM-DEX Phased Rollout Progresses

L'Euro digital

Tot i que la majoria dels euros són digitals de fa dies, entenc que s'han de nombrar les coses perquè la gent ho entengui. Al cap i a la fi, és qüestió d'adopció. Fa dies que es parla de l'Euro digital però encara no hi ha cap solució consensuada. A l'octubre de 2021, el Banc Central Europeu (BCE) va llançar una fase d'investigació de dos anys per definir les funcionalitats de l'enginy.

Un euro digital

Taiwan

Taiwan va començar a estudiar i provar la seva moneda digital al setembre de 2020. Amb la col·laboració del banc central i cinc bancs comercials s'està desenvolupant un sistema de pagament però no es llançarà oficialment cap moneda fins que no s'hagi fet pedagogia a la població i hi hagi una regulació al respecte.

Taiwan completes trials of its prototype CBDC for retail use

Altres experiments

Sembla que hi ha una quinzena de pilots en funcionament a diversos països, entre ells, Rúsia, Ukraïna, Tailàndia, Singapur, Arabia Saudí i Suècia. I a altres, s'ha cancel·lat la implementació: Equador, Senegal i Filipines.

En desenvolupament, hi ha una vintena de països que es pugen al carro: Canadà, Haití, Veneçuela, Turquia, Iran, Austràlia, Japó, L'Índia, Butan, Camdodja, entre d'altres.

Mapes on s'informa de l'estat dels projectes relacionats amb aquesta nova tendència digital a nivell de finances:

Mapa CBDC tracker

CBDC tracker - Altantic Council

Més info sobre criptocoses a:

CriptoCoses: monedes, mercats i altres modernitats