Un novembre etern ?

2022-11-12

El divendres 28 d'octubre, arrel de la compra definitiva del Pajarracu per part d'un milionari, va començar un desembarcament que sembla no tenir fi: un tsunami tuiteril de debò. Per variar, se saturaven alguns servidors i, com és habitual, moltes aterraven summament desorientades.

Sobre tsunamis tuiterils

A mi em van portar a la Fedi al 2014 i, de moment, és l'onada més grossa que he viscut. Us en faig cinc cèntims des de la meva perspectiva perquè, de Fedi, cadascú té la seva.

Nouvingudes

He vist gent que treia la pols a algun compte que ja tenien d'alguna altra onada però també n'hi havia moltes que aterraven per primer cop.

Acadèmiques

Pel que jo vaig veure, un dels sectors que primer es va mobilitzar va ser l'acadèmic. Ja existeixen nodes dedicats, com l'scholar o fediscience, però encara se'n van muntar més. De seguida es van crear etiquetes com #Histodons per anar-se trobant per la Fedi.

I, pel que llegeixo, després de les confusions inicials, sembla que aquest sector està prou satisfet amb el canvi.

Infosec i artistes

La gent de la seguretat informàtica i ciències de la computació també ha anat aterrant i s'han creat més nodes a banda de infosec.exchange, on l'admin, per cert, fa molt bona feina.

Qui fa molt bona feina també és la Curator de mastodon.art, que hi té la mà trencada en el tema de la moderació. A ca l'art hi ha molt bon ambient i no sé quanta gent nova han acollit però és molta, milers.

Periodistes

També s'han muntat nous nodes per periodistes i, en pocs dies, un ja ha estat silenciat o bloquejat per altres nodes. Els motius són principalment dos: no posar avisos de contingut (de l'anglès, Content Warning o CW) i fer scraping per saber quines instàncies han bloquejat o silenciat el seu node.

Respecte a l'scraping, a més, feien servir una eina de KiwiFarms, però es veu que quan se'ls hi va dir, l'admin va parar de fer-ho i es va disculpar. També he vist que, uns dies després, promociona els avisos de contingut. Aquest noi ha fet un màster accelerat de cultura fediversal en un parell de setmanes, jeje.

Sense pressió algorítmica

Com era d'esperar, una de les coses que més remarquen les nouvingudes és la manca de pressió algorítmica. Però, és clar, fins que no proves la Fedi és impossible veure la diferència en aquest sentit.

"L'algoritme som les persones", deia algú. I cert que la descoberta és una mica més difícil perquè no tens un algoritme que et digui a qui has de seguir, però per això hi ha les etiquetes i les línies de temps, perquè la descoberta sigui més orgànica. Si estàs acostumada a que l'algoritme triï per tu i no coneixes l'ecosistema, doncs ho veus com un problema...

Però fa il·lusió llegir com algunes es meravellen perquè no hi ha anuncis ni es venen les seves dades. Aviam si ben aviat enviem el capitalisme cognitiu a la paperera de la història.

Descripció del contingut

A la Fedi hi ha nodes de diversitat funcional, alguns especialment dedicats a gent cega o amb problemes de visió, com dragonscave.space. Al sector anglosaxó i francés sembla que hi ha més sensibilitat per l'accessibilitat web i se sol descriure el contingut multimèdia.

Però a la Fedi de parla catalana i espanyola em dol veure que es passa bastant del tema, per això he acabat especificant al perfil que només impulso contingut multimèdia amb descripció. No vull compartir una cosa, per molt interessant que sigui, que sé que no poden llegir els lectors de pantalla. Sincerament, si en sabés, em crearia una nova funcionalitat a Pleroma per silenciar totes les publicacions que no tenen el contingut descrit.

Però estic contenta que a barcelona.social, de moment, no s'abusi del contingut multimèdia. A més, tenim especificat descriure el contingut i gairebé sempre es respecta. Gràcies a les que ho teniu en compte.

Escalades

Així molt resumit perquè hi ha de tot, diré que hi ha alguns nodes que escalen en vertical i, fins que no peta tot, no tanquen registres. Amplien disc i tiren milles fins la propera.

I hi ha nodes que escalen horitzontalment: solen tenir els registres tancats i un màxim de participants, van per invitació i s'amadrina a les nouvingudes. I és clar, la moderació a nodes grossos és més difícil, amb el que, al final, alguns nodes silencien o bloquegen altres nodes perquè se'ls hi cola de tot allà dins o fan males pràctiques.

Llistats i FediStarSystem

He vist un increment de llistats (bons i dolents) i l'ampliació de l'ús del Follow Friday, una pràctica tuitera que consisteix en mencionar diversa gent en una mateixa publicació per donar-els-hi bombo. I així, desgraciadament, em dóna la sensació que es porta la cultura tuitera de l'influenser a la Fedi.

A mi, m'atabala veure publicacions mencionant a deu o vint comptes. I ho considero SPAM. Si comencen a respondre és super invasiu i com ja ho he viscut, al meu perfil he especificat que no se'm posi a llistats o se'm mencioni amb mil fedizens més.

Xoc cultural

En resum, aquests dies estem tenint un xoc cultural espatarrant i cadascú s'ho pren a la seva manera. Hi ha de tot i no es pot generalitzar, però és cert que hi ha tuiteres que arriben com si fossin Colom descobrint Amèrica i causen molts estralls, sobretot quan volen imposar segons què per adaptar la Fedi al seu gust. Hi ha coses que no existeixen per disseny, per evitar assatjaments, per exemple. I a cada onada hi ha gent que critica sense saber enlloc d'intentar comprendre un ecosistema que, si bé no és perfecte, al 2023 farà 15 anys.

A la Fedi hi ha molta gent que fa anys que va fugir del Pajarracu i va fer el seu procés per desaprendre certs comportaments, com parlar a les esquenes fent captures de pantalla o abusar d'imatges o vídeos en eines de microblogging quan hi ha eines federades expressament per contingut multimèdia. Afortunadament, no tothom ve amb aquesta actitud i, la primera setmana de desembarcament no, però la segona he vist molta gent comprensiva i agraïda, i fins i tot han augmentat les donacions als nodes. Així que gràcies a les que veniu amb curiositat, respecte i bona voluntat.

En fi, que cada onada comporta un xoc cultural i canvia una miqueta la Fedi. Aquest cop, per bé o per mal, potser canvia molt.

Un temut Eternal September

Es parla d'Eternal September en relació al desembarcament de personetes a Usenet a principis de la era d'Internet. L'onada va ser tal que no s'acabava mai, i per això ho van anomenar així, un Setembre Etern.

Jo no hi era, però pel que expliquen, el xoc cultural va ser tant i tant gran que va acabar diluïnt la cultura que allà hi havia. I és per això que hi ha gent a la Fedi que, durant aquests dies, tenen converses sobre el tema.

L'onada encara continua i veurem quan acaba. Hi ha gent que calcula que serem 100 milions a gener de 2023 (fins ara érem dos o tres milions, crec, quatre o cinc a tot estirar). Aviam què tal el nostre "Novembre etern". El temps dirà com de gran serà el xoc.

EEE

Una manera d'explicar la Fedi és comparar-la amb el correu electrònic: tant se val si ets a RiseUp o a ProtonMail, que pots intercanviar correus. En teoria sí, però a la pràctica fa basarda pensar en gmail, perquè ja sabem com han acabat els protocols del correu electrònic i les pràctiques de les GAFAM, que invisibilitzen els correus d'altres proveïdores.

Així que es comença a especular sobre la possibilitat d'un Embrace, Extend, Extinction (EEE). Confio en la intel·ligència col·lectiva però el capitalisme ens porta molts anys d'avantatge. Veurem com evoluciona la cosa.

Agraïments

De moment, almenys des del meu raconet de la Fedi, observo que s'està fent molt bona feina i voldria aprofitar per agrair a totes les admins, mods i altres personetes per la seva intensa dedicació aquests dies: posant més màquina, creant més nodes, explicant com funciona la cosa, debatent amb elegància per donar exemple, rememorant o aplicant acords de convivència.

Gràcies, veïnes! Entre totes, tot :)