Cicle de Comunicació digital i tecnologies convivencials
Aquest novembre imparteixo un cicle al Canòdrom de Barcelona. Seran cinc sessions en total i es faran tots els dimecres de 10h a 11h30. És una activitat gratuïta que, per realitzar-se, requereix la inscripció prèvia de mínim cinc personetes:
Inscripció sense registre via correu electrònic
activitats [@] canodrom.barcelona
El Canòdrom se situa al carrer Concepció Arenal, 165 de Barcelona ciutat.
Mapa del Canòdrom (OSM)
L'espai del Canòdrom on es durà a terme el cicle s'anomena Margarita Salas.
Descripció
Aquest cicle proposa reflexionar sobre l'ecosistema digital per crear, llicenciar i difondre continguts en base a la cultura lliure, la sobirania tecnològica i l'ètica digital.
Objectius
El principal objectiu del cicle és fomentar un canvi de paradigma comunicatiu per minimitzar l'impacte del capitalisme cognitiu i cuidar la comunicació de projectes comunitaris: des de que tenim una idea fins que es difon el seu contingut, passant per la reflexió contextual, la creació del contingut i l'adjudicació de la seva llicència.
Què aprendrem?
- Aprendrem a diferenciar entre tecnologies digitals corporatives i comunitàries
- Coneixerem maneres de fomentar comunicacions amb cultura lliure digital
- Descobrirem pautes per crear continguts diversos, accessibles i reusables
- Ens aproparem a dinàmiques comunicatives dels mitjans socials federats
- Analitzarem la presència digital de projectes des d'una perpectiva qualitativa
Públics
Aquest curs s'adreça a tota personeta humana que vulgui descobrir la cultura lliure digital i pràctiques comunicatives relacionades. Especialment, però, s'adreça a personetes d'entorns educatius, cooperatius, associatius i de desenvolupament de programari lliure.
Continguts
2 de novembre: reflexionar
Reflexionarem sobre el context digital des de la creació d'Internet fins la centralització web en multinacionals. A més, coneixerem el programari lliure i les seves llibertats per poder diferenciar entre eines del capitalisme cognitiu i eines comunitàries.
9 de novembre: crear
Coneixerem eines de creació digital i tractarem la diversitat des del llenguatge, la representació gràfica i l'accessibilitat web. Tot allò que creem parla de nosaltres! Per això és important com es fan les coses, amb quines eines, sota quins valors, etc.
16 de novembre: llicenciar
Aprendrem sobre les llicències de contingut, especialment sobre les Creative Commons. Posar certes llicències a les nostres creacions és un acte realment revolucionari perquè substituïm la cultura del permís (Copyright) per una cultura de la reciprocitat (Copyleft).
23 de novembre: difondre
Ens aproparem a la Fedivers o Federació de mitjans socials lliures per aprendre sobre la descentralització web i les innombrables avantatges de la interoperabilitat fediversal. A més, descobrirem senzilles pràctiques per neutralitzar les GAFAM sense ni despentinar-se ;)
30 de novembre: analitzar
A partir d'alguns exemples, analitzarem la presència digital d'alguns projectes. Enlloc d'observar criteris quantitatius, pararem atenció a criteris qualitatius en base a la cultura lliure, la sobirania tecnològica i a l'ètica digital.
Si no pots venir presencialment
Aquest cicle està disponible amb navegació web. Cada setmana es va afegint el contingut de cada sessió.
Més informació
Comunicació Digital Ètica
Per una participació digital qualitativa
Komunikilo: una ESStrategia comunicativa (es)
Actualització 18/10
M'informen que, tot i que encara queden places, ja hi ha vuit persones apuntades i, per tant, el cicle tira endavant.
Actualització 03/11
Al final són 15 personetes apuntades. Moltes gràcies per l'interès! :)