Viquiterm, neologismes en llengua catalana

2021-09-13

Viquiterm és un projecte que tenia per objectiu la creació de neologismes científico-tècnics en llengua catalana.

Web de Viquiterm

El context

A mitjans de 2019, treballava a la Lleialtat Santsenca coordinant el projecte Equipaments lliures, que tractava de fer funcionar un equipament municipal íntegrament amb programari lliure i explicar-ho perquè servís d'exemple a altres espais i projectes.

Un dia, vam arribar a la feina i ens van comentar que hi havia un parell de persones que buscaven gent de la Lleialtec, que era la comissió de tecnologia que algunes vam intentar dinamitzar des del 2017 al 2020.

La proposta

Ens van comunicar que la Fundació Torrens-Ibern havia preguntat a Amical Viquimèdia què es podia fer per revifar la creació de neologismes científico-tècnics en llengua catalana. Aquesta fundació va néixer als anys setanta i, juntament amb l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) donava uns premis que, amb els anys i el predomini de l'anglès, acabaven deserts.

Però a l'Amical no veien com es podria fer, i van aprofitar que estaven fent una activitat viquipedista a la Lleialtat, per plantejar-nos la problemàtica.

La idea

Tal com ens ho van explicar, vam proposar una àgora de participació on poder debatre nous termes. La idea va agradar i es van fer algunes reunions per encaminar el projecte.

Vam muntar una pàgina web i una àgora de participació, i vam idear un "camí" per a les propostes. La idea era debatre a l'àgora i traslladar les propostes resultants al Termcat per facilitar l'entrada de nous termes al diccionari.

Val a dir que, des del viquipedisme gallec, ens van contactar per replicar el projecte. I de fet, tota llengua minoritària i/o minoritzada, podria fer ús d'aquesta idea per intentar revifar el seu vocabulari.

El 13 de març de 2020 jo havia d'anar a l'IEC a presentar Viquiterm. Però el dia abans es va cancel·lar l'activitat a causa de la Covid-19.

Girs de timó

Aquest estiu de 2021, vam fer una reunió presencial on se'ns va comentar que la Fundació s'extingeix i que la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), es volia fer càrrec de Viquiterm. Al setembre, se'ns convocaria de nou per fer el traspàs formalment de la Fundació a l'SCATERM.

Exclusió digital i contraproposta

Fa uns dies vaig rebre la convocatòria per la reunió de traspàs. Es faria virtualment i, com jo només uso programari lliure, vaig preguntar quina eina era. Al dir-me que era una eina no-lliure, vaig proposar-ne una de lliure instal·lada a servidors de proximitat per tractar temes de Viquiterm. Heus aquí el meu correu:

Bon dia, tal com comentava, no uso programari no-lliure. Si em voleu incloure, proposo que, excepcionalment, per a temes de Viquiterm, s'usi aquest altre enllaç (a una eina lliure instal·lada en servidors de proximitat). Si no em voleu incloure, doncs sentiré tristesa de nou perquè serà un més dels molts projectes en els que no puc participar. Saluts.

Ara estic esperant resposta però no sóc gens optimista perquè això ja ho vaig viure l'any passat amb Caliu pel Dia de la Llibertat del Programari.

DLP 2020

Actualització 10 abril 2022: al final es va usar Zoom i no vaig poder assistir a la reunió. Però es va grabar perquè la pogués escoltar després.

Minories minoritzades

Sóc una catalana que usa programari lliure, així que formo part de diverses minories minoritzades. Tal com vull poder expressar-me en català, vull tenir el dret a dir NO a usar programari no-lliure. I més quan hi ha diners públics pel mig.

Diner públic, cultura lliure.