Dia de la Llibertat del programari 2020

2021-09-12

El Dia de la Llibertat del programari se celebra el tercer dissabte de setembre. És un dia tant per reivindicar l'ús de programari lliure com per trobar-nos amb altres companyes i fer pinya.

Normalment, aquest dia, CALIU (CAtalan LInux Users) organitza una trobada que sol ser presencial. Un any hi vaig anar i el públic era majoritàriament homes blancs, com sol passar en aquests contextos.

Al 2020, com havia esclatat la pandèmia Covid-19, es va decidir fer la trobada virtualment.

La proposta

Vaig rebre la proposta de la convocatòria a través de la llista de Debian. Algú de CALIU, des del seu kit no-lliure de Guguel, enviava des del seu correu de guguel un calendari de guguel i un enllaç a un Jitsi instal·lat en un servidor d'Amazon. I ho vaig trobar tant fora de to, que em vaig queixar. Si és el Dia de la Llibertat del Programari, per què usar programari no-lliure? No entenia res...

Total, que hi va haver un home que em va dir que "tenia la pell molt fina", que desgraciadament és una frase molt recorrent en tecnologies digitals. Després alguns es pregunten "On són les dones?".

Es va comentar de canviar l'enllaç i avisar a tothom i totdon que la sala seria una altra. Fins i tot, hi va haver un altre home que, molt amablement, es va oferir a quedar-se al Jitsi d'Amazon per derivar el personal al Jitsi de proximitat.

La resposta

Tot i que era qüestió de clicar a un altre lloc, no es va voler canviar l'enllaç amb l'argument que ja s'havia promocionat. I és clar, quan se'm va proposar que hi anés per parlar de Guguel a les escoles, vaig dir que no.

Però jo també volia celebrar el Dia de la Llibertat del Programari, així que vaig proposar un esdevemiment matinal per no trepitjar l'esdeveniment de CALIU, un espai totalment lliure on jo i gent com jo, sí que poguéssim participar. Gràcies de nou a les que vau venir.

Efectes colaterals

Uns mesos després, vaig llegir per la Fedi que CALIU organitzava una trobada virtual. Aquest cop, feien servir un servidor de la eXO, una associació per a l'Expansió de la Xarxa Oberta de la que sóc sòcia. Així que hi vaig anar i els vaig donar les gràcies.

"Gràcies a tu", em van dir. Després de l'episodi del Dia de la Llibertat del Programari, es van replantejar el tema. I després, vaig saber que CALIU no només usava el servidor. A més, s'havia fet una donació a la eXO.

Dia de la Llibertat del Programari 2021

Enguany la trobada serà presencial. Serà aquest dissabte dia 18 de setembre. Aquí més informació:

DLP 2021