BeetleBlocks: programar dissenys 3D

2017-01-24

Una eina de l’ecosistema Snap! és BeetleBlocks, que permet programar amb blocs, com Scratch però amb la diferència que, a més d’x i y, té un eix z que li dóna la tercera dimensió. Allò que programis, ho pots passar a un arxiu que entén una impressora 3D.

Però, de vegades, no cal ni imprimir. BeetleBlocks pot servir per visualitzar altrament un concepte. Me n’he adonat amb aquesta anècdota que explico a continuació. Aquí, per exemple, la representació gràfica del càlcul d’un nombre factorial, en aquest cas el 4.

  1. Clica a la imatge per accedir al projecte a la web de BeetleBlocks.
  2. Un cop dins, clica la bandera verda.
  3. Quan et demani el nombre factorial, no et passis... Si poses deu o més, se sortirà de la pantalla.

Si us mola, és imprimible :)

Projecte "SuperGeganta" a BeetleBlocks

Caràtula del projecte Nombre factorial

La idea

Vaig llegir un article d’un professor que animava a les escoles a tenir una impressora 3D. Titulava el seu article:

¿Para qué quiere un colegio de primaria una impresora 3D? ¡Adelante, cuñados!

I, aprofitant el fil, vaig preguntar quin software feien servir per dissenyar les coses que imprimien. FreeCad, OpenSCAD, Blender, SketchUp… No en conec cap i, en realitat, a mi el 3D com que em mareja una mica. Jo amb dues dimensions en tinc més que de sobres :)

La cosa és que els vaig comentar que hi havia BeetleBlocks, que com no va sortir a la llista, vaig pensar que no el coneixien. I un dels profes, veient que era com un Scratch, va fer un vídeo per explicar algoritmes, diagrames de flux i nombres factorials. Em va encantar veure com construïa l’operació matemàtica però em va faltar que l’escarbat fes alguna cosa en relació al programa del nombre factorial que havia creat.

Del algoritmo al programa: cálculo del factorial de un número

Així que he aprofitat per crear el meu primer projecte amb BeetleBlocks que, per cert, “currada padre” del Bernat Romagosa i li està quedant espectacular. Ja m’agradaria tenir aquesta web per Snap!

Doncs això, que al programa del profe li he afegit alguns blocs de codi per fer que es dibuixin en 3D les multiplicacions de cada nombre i, al final, que doni el resultat. Si posem un nombre molt llarg, anirem a espetegar a Can Pistracs…

Actualització 3 juliol 2019:
Doncs resulta que la feina feta a BeetleBlocks també es pot reusar a altres programes derivats, com Snap! o TurtleStitch.

Ja tenim comunitat a Snap!