Una revista bilingüe de cultura lliure

2024-09-09

Aviam, idea...

Bilingüe i glocal

Fa massa temps que tinc al cap crear una revista bilingüe en català i esperanto. Estaria creada només amb programari lliure (fins arribar a la impremta, és clar) i tindria una línia editorial sota paràmetres de cultura lliure. Imagino seccions com música, literatura, il·lustració o disseny, jocs, entrevistes, una columna d'opinió constructiva i anuncis. I crec que no caldria sortir de la Fedi per omplir les seccions.

La imagino glocal, és a dir, que si bé es redactaria originalment en català o esperanto, la columna en esperanto permet fer un salt internacional de gran qualitat, humana i tècnica. Tant pels origens de l'idioma i la motivació general esperantista a traduir coses per gust o per practicar, com per la plasticitat del propi idioma, que permet una fidelitat i precisió dignes d'estudi. I per això, seria molt divertit i pràctic que hi hagués col·laboradores a diversos racons del món que puguéssin passar-la als seus idiomes i fins tot fer impressions locals.

Formats i tempos

M'agradaria que sigués una revista física que es pogués trobar en alguns punts de distribució. M'agradaria que fos gratuïta però que les persones que hi treballéssin tinguéssin un sou. O almenys que funcionés per subscripció i fossin les pròpies lectores que la fessin sostenible per no dependre d'ajuts que ara hi són i ara no... I per fer-la amb calma, la imagino quadrimestral, una per estació.

Fa uns anys, em vaig plantar a l'edifici de la ONCE de Barcelona per si volien col·laborar. La idea inicial era fer-la només física i els demanava que m'ajudéssin a que estigués disponible en braille. Ni cas, una llàstima... I després vaig pensar que només fos digital, així facilitava que sigués més accessible i estalviar costos de producció. Idealment, trobo, hauria de física i digital. Però tot plegat porta molta feina...

Sostenibilitat

He pensat demanar quartos per engegar-la. Almenys per fer sortir un primer número i veure si hi hauria persones disposades a llegir-la i donar-hi suport. I també, és clar, per calibrar exactament la feina que implica. Potser podria interessar a algunes empreses o organitzacions que treballen per una digitalització més saludable o per difondre l'esperanto o altres llengües o a entitats culturals o ves a saber... Amb certs criteris, potser es podrien anunciar productes, serveis, concerts, exposicions i altres mandangues.

A més de trobar diners, és important la participació d'altres personetes per cercar informació, redactar, trobar-se per decidir coses. En fi, idees complexes que tant debò tingués l'oportunitat de desenvolupar...

Qui s'anima?

Per la part d'execució, imagino tasques de coordinació general, de cerca d'informació i col·laboracions, de redacció, traducció, correcció, disseny i maquetació, de difusió, etc. I per la part de sostenibilitat, doncs faltaria trobar quartos per fer un pilot i anar cercant possibles lectores, subscriptores o anunciants.

Tu que em llegeixes, hi voldries participar d'alguna manera? O tens experiència en el tema de crear publicacions periòdiques i vols donar algun consell constructiu? Ens llegim per la Fedi :)