El pa, la pipa i el porró

2024-03-24

M'han explicat una anècdota d'infància i m'he pixat de riure.

Una empremta imborrable

Resulta que en una escola un dia va arribar una substituta i va deixar una empremta imborrable, almenys a un dels seus alumnes. Anys després, aquesta personeta encara recorda com la profe va arribar a l'aula i es va posar a dibuixar a la pissarra una barra de pa, un sac de farina, una pipa de fumar, tabac i tres porrons. Un cop va acabar, va ser el moment de cantar:

Pan, parapán; piiiipa, parapiiiipa; porrón, porrón, porrón.

I així és com es poden explicar els passos de setmana santa a les criatures.

Una joia audiovisual

Per il·lustrar-ho millor, he trobat una joia audiovisual amb karaoke i algunes variacions. Per fer el "parapán" hi posen un ganivet i no pas un sac de farina; per fer el parapipa, enlloc de tabac hi ha una caixa de llumins; i després dels tres porrons hi surt una ampolla de vi que, en aquesta versió, es el "paraporrón".

Pan parapán en espanyol

Com s'indica a la descripció del vídeo, s'han extret talls d'àudio de la marxa "Cristo de la buena muerte" interpretada per la Banda de Cornetas y Tambores Juvenil "Nuestra Señora de la Victoria" (Las Cigarras):

Vídeo MARCHA DE TAMBORES Y CORNETAS - Musicograma Semana Santa

Fitxes pedagògiques

També he trobat una versió en fitxetes pedagògiques on es canvia la pipa de fumar per una pipa de girasol. El "parapipa" es fa amb un saler i no hi ha "paraporrón".

Pan parapán en català

Bandes de cornetes i tambors (entre el "Quin dia fa" i el "Sol, solet")

És o no per pixar-se de riure? :)