Komunikilo, MiniWebs i AliOle

2024-02-28

He arrencat un projecte anomenat Komunikilo. De moment, en castellà però m'agradaria que, al menys, estigués també en català i esperanto. Veurem...

La idea és traslladar el contingut que tinc per aquí sobre comunicació amb cultura lliure i aglutinar-lo en aquesta nova pàgina web. Trobo que els temes comunicatius han agafat potser massa pes i que l'esforç mereix un projecte a banda.

Com l'objectiu de Komunikilo és facilitar una transició cap a la cultura lliure, allà es proposen conceptes i accions per desfer-se de les grans tecnològiques. Alimentar un ecosistema tecnològic convivencial és vital per la salut digital pública. Però com la cultura lliure té la màniga molt ampla, també serà un espai on visibilitzar altres culturalitats lliures com l'Esperanto, que no és casualitat que el projecte es digui així.

Comunicacions lliures

Per animar a la participació, des de Komunikilo també es proposa crear un compte a l'àgora de Komun, un projecte per fer pinya, des d'on podem repensar allò que és comú, explicar les nostres idees, buscar col·laboracions, experimentar dinàmiques de treball i fluxos de la informació, crear estructures per fer més sostenibles els projectes. En aquest espai hi ha una categoria dedicada a les Comunicacions lliures. I allà es van proposant, de forma constructiva, temes i criteris per encaminar la inèrcia de les comunicacions publicitàries cap a una comunicació més coherent.

Ja hi ha molta literatura tecnoCatastrofista. Anomeno així a qualsevol text, vídeo, àudio o imatge que visibilitza una problemàtica però no proposa cap solució. Això només condueix al refredament social, a la desesperació i inacció, a dir allò de "és el que hi ha". Doncs sí, però també hi ha altres coses. I s'han de descobrir i usar per entendre realment la diferència. Compara'm tu un producte fresc acabat de collir amb un d'ultracongelat...

Trobo que, quan ja s'ha entès que el rumb comunicatiu el marca la inèrcia del capitalisme cognitiu, qui vol, hi comença a fer alguna cosa. I a aquestes personetes és a qui em dirigeixo. Per elles he creat Komunikilo, perquè una transformació digital és complexa i implica aspectes tècnics i socials. És tota una aventura la cultura lliure! I qui la vulgui viure, pot començar per aquest racó d'esperança i reconstrucció anomenat Komunikilo.

MiniWebs

Un subprojecte de Komunikilo és MiniWebs, un raconet al servidor d'Anartist per posar-hi webs petitetes. Són tan bufones! Des de MiniWebs es proposen algunes plantilles de web i s'anima a crear pàgines que siguin accessibles i ecològiques.

Em va fer molta gràcia que, arrel de la publicació del projecte a Anartist, en Pau creés una microWeb de poc més d'un kilobyte. Jo tota cofoia amb la meva tarjeta de 2 kB i va i me'n treu una encara més lleugera. Seria com fer una subhasta a la inversa: "Qui dóna menys?". Kilobytes, s'entèn... És tot un món per descobrir el del decreixement digital!

També m'ha fet il·lusió que, per la Fedi, altres personetes hagin començat a minimitzar la seva web o a crear-ne de petites. I celebro molt que la Paladina (@maestrapaladin@masto.es) hagi creat l'etiqueta #WebSencilla, així anem fent pinya per unes comunicacions més saludables. Amb pocs clics podem anar recuperant terreny web a les corporacions.

A més, en Fènix m'ha fet descobrir el projecte Zen, que proposa tot de plantilles de webs petites. M'encanta! Potser, si a can Anartist hi estan d'acord, podria crear una altra pestanya de menú a MiniWebs per posar-li els exemples que altres personetes es motivin a crear, com la d'en Pau. Suposo que no seria massa feina i si pesen poc...

AliOle

També és un subprojecte de Komunikilo i té per intenció fer més accessible la Fedi. Comparada amb altres mitjans socials, sembla que la Fedi guanya en aquest camp, però igualment encara falta molta consciència. El món està dissenyat per un tipus de gent, però les persones som molt diverses i no tothom té les mateixes necessitats.

En un món on tanta gent pensa que tothom llegeix amb els ulls, s'ha d'evidenciar que no és així. Gràcies a les tecnologies digitals, hi ha gent que hi veu poc o gens i fa servir lectors de pantalla. Per això hem de prestar atenció a com fabriquem les coses. Un programa de ràdio no pot ser escoltat per una persona sorda, però si hi poses transcripció, qualsevol persona podrá saber què s'hi diu i participar. Inclusió per defecte, que diu el meu amic Álex.

Per fer un primer experiment, transcriurem el programa número cinc del programa Solar Punk on, per cert, es mencionen els Ecolobits. Automatitzarem la sortida inicial del text i el revisarem quatre humanes. I així veurem què ens implica i com es podria sistematitzar millor fer la Fedi més accessible.

Agraïments

Tot això no seria possible si no fos per la infraestructura digital del projecte que, de pas, visibilitza i agraeix el temps i els coneixements de diverses personetes:

  • Moltes gràcies a Evilham per facilitar-me tenir un racó web i gemini per a gamifi.cat i komunikilo.org.

  • Moltes gràcies a Komun per muntar i mantenir el Discourse, el Nubo (Nextcloud), el LiberaForms, l'HedgeDoc, la futura ràdio, etc. I per crear cosetes com el Mapo o el GNB.

  • Moltes gràcies a Anartist per allotjar les MiniWebs i mil infras més que porten el seu temps de muntar i mantenir: Peertube, Pixelfed, WriteFreely, Mastodon, Nextcloud, etc.

  • Moltes gràcies a la eXO per muntar i mantenir el Jitsi, el BigBlueButton, la Farga (Forĝejo), un altre LiberaForms, etc.

  • I moltes gràcies a LiberaForms, que encara no entenc com segons qui fa servir eines privatives per crear formularis.

Tenim de tot, i si no, ens ho inventem. No és màgia, és intel·ligència col·lectiva.

Participa a Komunikilo!