Implementant GNU Taler a Europa

2023-12-01

Al maig, entre altres coses, comentava que GNU Taler buscava finançament.

GNU Taler: transaccions sense blockchain

Avui us explico que ja l'han trobat. A través dels fons Next Generation Internet es destinaran quatre milions i mig d'euros a un consorci que intentarà implementar GNU Taler a Europa en els propers tres anys.

El consorci

El consorci consisteix en onze entitats de vuit països diferents: Holanda, Bèlgica, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Luxemburg i Suïssa.

  • Eindhoven University of Technology
  • Bern University of Applied Sciences
  • Taler Systems SA
  • GLS Bank
  • MagNet Bank
  • Code Blau GmbH
  • Visual Vest
  • Homo Digitalis
  • Petites singularités
  • E-Seniors Association
  • Stichting NLnet

Coordina el projecte la Universitat d'Eindhoven. I l'àgora de participació la muntarà Petites singularités.

L'àgora

Llegeixo que l'àgora està prevista llançar-la al març de 2024. Imagino que l'idioma vehicular serà l'anglès, cosa que em semblarà d'una inèrcia catastròfica. En tres mesos hi ha temps per aprendre Esperanto i facilitaria molt les coses. Però encara no es valoren prou aquests canvis tant radicals en descolonització lingüística. I és una pena.

M'encantaria participar en aquesta àgora, però m'angoixa sentir-me inferior. I mira que puc escriure i parlar en anglès però quan ho faig em sento imbècil. No li vull fer el joc a l'anglès però vull participar del projecte. Com ho faig per no sentir-me malament?

Aquesta pregunta va per Petites singularités, que sé que almenys una persona de l'associació em pot entendre en la meva llengua materna.

Recuperant sobirania

A Europa, hi ha gent que per fi s'han adonat de la dependència a empreses no-europees. Més val tard que mai, diuen... A més de les GAFAM, tenim la conquesta dels PayPals i Stripes. I és clar, no és gens sobirana la cosa.

Per això, entenc que volen provar altres coses, com fer xips, muntar l'euro digital (CBDC) o experimentar amb Taler. La CBDC fa més por que una pedregada només de pensar que està creada amb tecnologies d'Amazon... Però el Taler sembla una altra cosa, així que, tot i que no solucioni el problema de les FIAT en sí mateix, almenys donaria una opció que, de moment, em sembla la més raonable.

Vinculació amb altres programaris

Sembla que es faran implementacions específiques en programaris que respectin la dignitat de les persones. Entre d'altres, per venda de llibres online, esdeveniments i coses de salut.

Primeres apostes: Peertube o Mobilizon. Sabent com està el pati amb les GAFAM i la inquietut de moltes creadores en termes de remuneració, programaris fediversals com Peertube o Mobilizon podrien perfectament habilitar micropagaments amb Taler.

Això dels llibres, és clar, m'interessa especialment. ¿Tindré una cartera en local, tipus Cesium, però amb FIAT? Jo crec que sí, i que a més, podrem fer donacions de tu a tu als projectes que més ens agradin sempre i quan tinguin aquest sistema, és clar. Estant a la Fedi, crec que serà més fàcil perquè imagino que, d'alguna manera, es vincularan protocols. A Anartist segur que hi ha més d'una personeta que li agradaria provar l'invent.

En resum, que m'encantarà anar seguint l'evolució del projecte. Quartos no els falten i sembla que tenen gent competent i un bon programari. Si ningú li fa la traveta, podria ser un sistema molt revolucionari.

Més info

Welcome TALER!
#GoTALER!
Taler Consortium

Actualització 01/03/2024

Quina puntualitat! Ja s'ha muntat l'àgora. Com m'imaginava, un Discourse:

Àgora de GNU Taler