Una Hidra digital

2023-06-10

Invidious és un programari per veure vídeos sense passar per gafamades, com les eines d'Alphabet (YouTube, Google Search, Google Chrome, etc.)

Fa uns dies, l'equip legal de YouTube es va posar en contacte amb Invidious per dir-els-hi que estaven infrigint els seus termes de servei. I que tenien set dies per parar d'oferir el servei.

La gràcia de l'assumpte és que:

  • Invidious no és cap servei, si no un programari. I no entenc que no ho entenguin perquè se suposa que contracten gent molt llesta a can Gúguel.

  • Invidious no usa l'Api de YouTube i mai ha acordat amb ells cap terme de servei, amb el que, a priori, no estarien infringint res.

El codi d'Invidious està a dos repos: a GitHub i a Gitea. Si Alphabet demana a Microsoft tombar el repo, doncs el codi segueix disponible a l'altre repo per ser instal·lat a més servidors. O sigui, que tampoc es pot fer molt soroll perquè potser tindríem un efecte Streisand.

Igualment, aquesta gent tenen molts quartos i podríem tenir algun disgust momentani. Perquè aquesta Hidra és digital, i per molts servers i programaris que vulguin cremar, es poden trobar matant mosques a canonades. Sembla que a Alphabet li agrada molt el programari lliure, sempre i quan el pugui controlar o treure'n beneficis.

No cal usar gamafades, que tenim de tot. Usa programari lliure! Mira vídeos a través d'Invidious i evita ser perfilada per empreses que alimenten el capitalisme cognitiu!

Més info