Fedivers, 15 anys de mitjans socials federats

2023-05-18

Avui la Fedi fa 15 anys i aquesta tarda presento el FediLlibret a La Impossible.

Presentació del FediLlibret a La Impossible

Cartell foto

De Barcelona a Orereta

Després de la presentació a Barcelona, el FediLlibret, en Marcel i jo anirem a Orereta (Gipuzkoa). El dissabte 20 hi ha una jornada fediversal a l'espai Badalab, Madalen kalea 27.

Resumint, al matí es fan xerrades i a la tarda taules rodones. Jo dono la xapa sobre la Fedi en general i en Marcel sobre la catalana i Anartist. Si esteu per allà, passeu a saludar!

Web del Fedibertsoa

Cartell apaïsat per a la jornada fediversal

Més coincidències

Ja va passar amb #Fedivision (concurs fediversal per artistes musicals), que coincideix amb la celebració que algunes fem de l'aniversari de la Fedi el 18 de maig. I, per cert, la tercera edició també s'està coent aquests dies. Si voleu participar, visiteu la web fedivision.party o seguiu al bot @fedivision@botsin.space

Així que és una grata coincidència que la jornada d'Orereta es dugui a terme aquesta setmana també. Moltes gràcies a Abaraska tant per convidar-nos al FediSarau com per l'interès en traduir el FediLlibret a l'eusquera.

Diversitats

A més de la traducció, em fa especialment il·lusió que la FediTrobada es dugui a terme en un espai creat per revitalitzar llengües minoritzades, principalment l'eusquera. I, de fet, tindrem intèrprets perquè, en Marcel i jo, donarem les xapes en català i les veïnes del Fedibertsoa en eusquera.

Amb tot, voldria avançar que tinc al cap una proposta molt i molt concreta per construir ponts entre persones i cultures. "Rompu murojn inter la popoloj" (Trenquem murs entre els pobles), digué en Zamenhof abans que s'inventés el Feisruc. Algunes, potser ja sabeu per on vaig...

La proposta pivota sobre tres eixos: la Fedi, l'accessibilitat web i la justícia lingüística. Faré una entrada a part per explicar millor l'invent.

Cinc exemplars en moneda lliure

A la Fedi, en general, hi ha molta al·lèrgia a les criptomonedes. Jo també en tinc, però només a les que ara circulen pels criptomercats especulatius i animen a la gent a comprar-les amb moneda fiat o a les que imposin els estats.

A altres enginys, els puc arribar a donar una oportunitat. De moment, però, només conec una moneda lliure, la Juna. És per això que a la propera trobada de La Marmota (el rebost de Barcelona), deixaré en dipòsit cinc exemplars del FediLlibret.

Codi font i pdf

Lectura

Si només el vols llegir, aquí deixo el pdf del text. Però com potser el pdf no és 100% accessible, miraré de passar-lo a HTML.

Llegeix el FediLlibret en pdf

Reús

Aquí el fitxer comprimit per facilitar que es puguin fer traduccions o altres versions sota la mateixa llicència recíproca o copyleft CC BY-SA. A dins hi ha set fitxers: dos pel text, tres per la coberta i dos per les tipografies.

  1. fedi-15.pdf és el text en pdf.
  2. fedi-15-img.pdf és la coberta en pdf.
  3. fedi-15.sla és el fitxer de maquetació del text amb Scribus.
  4. fedi-15-img.svg és la imatge de la coberta creada amb Inkscape.
  5. fedi-15-img.sla és la coberta amb colors CMYK a Scribus.
  6. Atkinson-Hyperlegible-Font és la tipografia principal.
  7. bebas és la tipografia del títol a la coberta.

Reusa el FediLlibret (2,2 MB en 7 fitxers)

Especificacions coberta

La coberta la vaig crear amb Inkscape, però després vaig importar el fitxer svg a Scribus per retocar els colors CMYK. I d'aquest fitxer, vaig exportar a pdf per enviar a impremta.

FediEtiquetes

Per qui s'animi a fer difusió dels saraus fediversals, per la jornada de dissabte tenim l'etiqueta #Fedibertsoa. N'hi ha una altra pel #FediLlibret; les dues de #FediVision i #FediVision2023; i les dues d'aquest aniversari #HappyFedi2U i #Fediverse15. A l'espai hi ha conjuncions de planetes i, a la Fedi, d'etiquetes :)

#HappyFedi2U fedizens!