Un segell de cultura lliure

2023-03-31

Fa uns deu anys vaig escriure al Gremi d'Editors preguntant si hi havia alguna editorial que treballés amb programari lliure. La resposta va ser frustrant perquè va resultar que no sabien ni del que els estava parlant.

Lamentablement, sembla que no ha millorat massa la cosa en aquest sentit. Així que prefereixo aprendre a maquetar amb Scribus i fer-me les cobertes amb Inkscape a la meva flamant Debian a que em posin un llibre a can Adobe i a gafamades en general. No, gràcies.

A les que portem un nou món a les nostres eines, fem pinya!

Disseny i editorials

Jo sé que hi ha personetes que creen les seves cosetes amb programari lliure més enllà de motius econòmics (és a dir, d'estalviar-se els calerons de llicències d'eines privatives): dissenyadores, il·lustradores, maquetadores, etc. Menció especial a David Revoy (https://davidrevoy.com), un far: a més de crear i alliberar, documenta el procés creatiu.

A més, fa un temps que a can Sursiendo (https://sursiendo.org/) van fer una enquesta per detectar creadores que usen programari lliure. Així que potser som poques, però som més d'una, de dues i de tres.

D'altra banda, només conec un projecte editorial on usen programari lliure i llicències lliures, però són de Galícia i centrades en fantasia, terror i ciència ficció: Urco Ediciones (https://urcoeditora.com). Però a Catalunya, ni idea. Si algú en sap d'alguna que m'avisi.

Escriptores i plataformes

També sé que hi ha escriptores que prou en tenen amb escriure, i el procés d'edició, disseny, impressió i distribució se'ls fa molt gros. Per això crec que les mandangues d'autopublicació tenen tant d'èxit: perquè hi ha molta gent que vol escriure però li suposa un trasbals fer tota la resta de coses que s'han de fer per tirar endavant un llibre.

La cosa és que totes aquestes eines (Buboks, Lulus, etc.) són privatives i, en general, tenen un to que no m'agrada: crec que només Lektu defensa continguts sense DRM però no trobo que tinguin un discurs de cultura lliure com a marca de la casa. Només usen mitjans socials privatius i, a sobre, els alimenten amb el seu "pagament social". De debò, no cal.

Proposta de segell

Sé que existeix el concepte i segell de "Free Cultural Works" (Treballs o Obres culturals lliures), i trobo que està prou bé, però pel meu gust han volgut calçar qualsevol contingut equiparant-lo amb el programari. I no m'acaba d'encaixar. A més, trobo que li falten coses. El segell de Cultura Lliure que imagino fa referència a la llicència i al codi font, però també a la creació i a la difusió de l'obra. I així, el segell que proposo indicaria que aquell contingut:

  • Ha estat creat amb programaris auditables i de forma local (des del sistema operatiu fins a les eines de producció). És a dir, ni núvol ni punyetes, a casa, que si cau Internet ni te n'adones: t'instal·les l'Inskape, l'Scribus o qualsevol mandanga del ram i llestos. Si dic auditable és per incloure el programari que no és lliure però és de codi obert. I sí, és integral la cosa, i el sistema operatiu també és important en aquest segell. Fora gafamades de les nostres creacions! ;)

  • Té una llicència lliure (Creative Commons o compatible).

  • Es difon en mitjans socials federats.

  • Facilita el seu reús a través del codi font.

En fi, que la idea hi és però faltaria pulir els cantos i fer dibuixets... Uns que vaig fer fa uns anys i he modificat una mica avui són aquests:

Idees per un segell de cultura lliure

Més enllà d'un segell

A més d'una imatge identificativa, seria un somni disposar d'un espai web fet amb programari lliure, on les persones creatives que usem programari lliure puguem col·laborar i ajudar-nos a tirar endavant projectes. Podria ser un megamix entre Lulu i Patreon, però 100% lliure :)

A més, hi ha un altre meló molt i molt gegant: les impremtes industrials funcionen amb Ruindous. Oh, l'horror! Però a can Descontrol em van dir que si trobava una solució, que elles s'oferien a provar l'invent. És a dir, que a més de crear obres amb cultura lliure, gràcies al segell, potser podríem alliberar impremtes i fer tot el procés de producció lliurement. Pim, pam: ja m'he inventat un altre segell per les obres que, a més, han estat impreses amb programari auditable:

Segell per a obres creades, impreses i difoses lliurement

De pas, comentar que la meva cultura lliure té la màniga molt ampla i contempla la moneda lliure i l'esperanto. Somiant a tope, m'imagino una malla de projectets locals d'aquí i d'allà que comparteixen valors i infraestructures. Que per defensar la justícia lingüística, se supraorganitzen comunicant-se en Esperanto, que per promoure l'igualtat econòmica, accepten moneda lliure.

En fi, per somiar que no quedi!

Actualització 01/04/23

Tinc una amiga que és agent literari. I la meva amiga té un amic molt amic (que ja conec però no molt) que és "libriste", que és com es diuen les personetes de la cultura lliure a França. Al comentar-li a la meva amiga això del segell, em diu que el seu amic segur que s'anima a participar. Així que farem una reunioneta per compartir visions.

Estic pensant de convocar una altra reunioneta virtual però oberta i en català o castellà. Si a algú li interessa el tema, que em contacti per correu o per la Fedi i quadrem un dia i hora.

Contacte