Vols un FediLlibret?

2023-03-01

Al 2018 vaig començar a escriure el que avui és el FediLlibret. Cinc anys després, i aprofitant l'aniversari de la Fedi, voldria veure'l imprès.

Proposta inicial

Al desembre passat vaig fer una proposta per l'àgora de Fedicat on, en resum, el FediLlibret costava 15 euros (despeses incloses). Entre altres coses, comportava:

  • Afegir testimonis fediversals.
  • Involucrar remuneradament a una persona pel disseny i la maquetació.
  • Imprimir 200 exemplars en una cooperativa de Barcelona.
  • Repartir les despeses d'enviament per facilitar la gestió.
  • Usar diverses formes d'aportació com OpenCollective i transferència.

Però em vaig emocionar massa i he reconduït el projecte.

Proposta inicial en detall

Una proposta més reduïda

Respecte a la maquetació, he estat jugant amb Scribus i trobo que pot quedar prou acceptable. Enlloc dels testimonis, que requereix més feina, he pensat incloure les FediNius de 2022. En principi, doncs, el FediLlibret tindria unes 90 pàgines.

El disseny de la coberta és més mal de cap, però amb sort, algú dóna un cop de mà i en surt una de més xula... Quant a les despeses d'enviament, doncs cadascú les seves si en té. Per la impressió, sota comanda. I per fer l'aportació, només transferència via compte corrent.

I així, la nova proposta és de 8 euros l'exemplar, despeses a banda (4 euros) si és que s'ha d'enviar. Per exemple:

  • Un exemplar si el passes a buscar, 8.
  • Un exemplar si s'ha d'enviar: 8+4= 12.
  • Dos exemplars si s'han d'enviar: 8+8+4 = 20.

Aquests 8 euros són per qui em vulgui ajudar a tirar endavant la impressió abans que el llibre es posi a la venda. El preu de venda al públic (PVP) serà de 12 euros, despeses d'enviament a banda.

Títol i coberta

Com a títol, he pensat posar: "Fedivers, 15 anys de mitjans socials federats". I com a imatge de coberta, he desmembrat el logo de la Fedi.

Coberta FediLlibret

Si creus que pots millorar aquesta portada, descarrega el codi font fet amb Inkscape, modifica-la amb programari lliure i comparteix els resultats per la Fedi amb l'etiqueta #FediLlibret o al fil de l'àgora perquè altres també hi puguin dir la seva. Mercès d'avançat.

Codi font coberta

Impressió sota comanda

En anglès, ho trobareu com a POD, Print On Demand. La major part dels llocs que ofereixen aquest servei són molt "bombàs-tics" i tenen gafamades per a tot arreu. Alguns ofereixen que estiguis a Amazon com si fos una cosa bona... En fi, que per triar on imprimir aquest llibre, a més del preu, he tingut en compte algunes coses:

  • Que l'empresa no sigui una multinacional.
  • Que s'ubiqui a la província de Barcelona o, com a lluny, Europa.
  • Que la web estigui en llengua catalana.
  • Que tingui una presència digital digna sota criteris de l'Observatori.

He avaluat 11 llocs i, si no hi ha cap imprevist, l'imprimiré a QPprint. M'ha decantat que no tinguin mitjans socials. Millor això que alimentar el capitalisme cognitiu.

Reserva un FediLlibret!

Amb aquesta nova proposta, fer comanda del FediLlibret és molt fàcil:

  1. Mostra interès.
  2. Omple el formulari de reserva.
  3. Passa'l a buscar o rebre'l per correu.

Per mostrar interès, cal enviar un correu a: hola @ gamifi.cat amb l'assumpte "FediLlibret". Saluda i digues que en vols un o dos o deu :) Un cop enviat, rebràs un correu amb el formulari de reserva. No és automàtic: paciència.

Entrega

Al formulari es donen tres opcions d'entrega: venir a la presentació del FediLlibret, passar-lo a buscar per la llibreria La Impossible o rebre'l per correu. Però com hi ha gent que veig més sovint, al final he afegit l'opció: "Ja me'l donaràs quan ens trobem".

Si tot va com previst, el 18 de maig de 19h a 20h es presentarà el FediLlibret a la llibreria La Impossible de Barcelona (c/ Provença, 232). Si has triat venir a la presentació i hi ha algun canvi, rebràs un correu electrònic.

Les persones que no puguin o vulguin venir a la presentació poden triar passar a recollir el llibre per la llibreria del 19 al 31 de maig. I les que no puguin o vulguin venir a la presentació o passar per la llibreria, hauran de triar l'opció de l'enviament, que implica 4 euros de despesa i omplir les dades per l'enviament.

Flux amb tempos

En resum, per aconseguir un FediLlibret s'ha de:

  1. Mostrar interès abans del 21 d'abril.
  2. Rebre un correu amb un enllaç al formulari de reserva.
  3. Fer una transferència i omplir el formulari abans del 23 d'abril.
  4. Recollir o rebre el FediLlibret abans del 31 de maig.

Aviam què tal la cosa...

Actualització amb la contraportada

M'acabo d'adonar que he descrit la portada però no he escrit ni descrit el que hi ha a la contraportada. El text, en tres paràgrafs, és el següent:

Aquest llibre celebra 15 anys d'existència de la federació de mitjans socials lliures i descentralitzats, més coneguda com a Fedivers o Fedi.

El text d'aquest llibre, familiarment anomenat FediLlibret, es va començar a crear entre 2018 i 2019. La darrera actualització es va dur a terme al 2022 per l'àgora de Fedicat. En aquesta publicació es recull la darrera versió del FediLlibret adaptat per a publicació en paper i les FediNius estacionals de 2022.

Aquest llibre celebra també la cultura lliure: el text ha estat creat en un sistema operatiu Debian, s'ha maquetat amb Scribus, la coberta ha estat dissenyada amb Inkscape i es llicencia sota Creative Commons BY-SA, una llicència recíproca o Copyleft.

A sota del text, també es llegeix: Llarga vida a la Fedi, i a la cultura lliure. A la part inferior dreta hi ha el segell de Creative Commons per la CC BY-SA. L'espai en blanc de la part inferior esquerra és per posar l'ISBN. Al llom, que haurà de ser de 4 mm, es veu el logo de la Fedi, la paraula Fedivers en majúscules i el text del subtítol: 15 anys de mitjans socials federats.