Ecolobits i tríptics: de Inkscape a Scribus

2022-08-28

La ignorància és molt atrevida (i molt poc ecològica en aquest cas...)

M'agrada molt Inkscape i genero bastants bits amb aquest programa. Ara bé, no és el millor programa per crear segons què. Per exemple, un tríptic.

Un tríptic

Fa un temps vaig adaptar un tríptic amb Inkscape. L'original es va crear amb Scribus però jo no sabia manegar-lo. El vaig intentar instalar però no trobava el .deb i ara no recordo si al final el vaig aconseguir amb un snap d'aquests o què. Jo prefereixo els punt deb.

Total, que com tenia problemilles vaig tirar d'Inkscape. Ara que ja tinc instal·lat Scribus i entenc de què va la cosa, he fet la prova de passar la meva versió del tríptic feta amb Inkscape a Scribus. I ostres!, la diferència en ecolobits és abismal!

Amb Inkscape

Com el tríptic en Inkscape necessita dues cares, vaig fer cara a i cara b. I és clar, les vaig passar a png.

Els vectors de les cares pesen:

  • Cara a: 180 kB
  • Cara b: 130 kB

Els mapes de bits de les cares pesen:

  • Cara a: 1,3 MB
  • Cara b: 1,6 MB

Total: gairebé tres megues i dos fitxers! Quin gasto...

Amb Scribus

Només es necessita un fitxer. Bé, dos si el passem a pdf.

  • Fitxer sla: 50 kB
  • Fitxer pdf: 800 kB

Total: no arriba a una mega i només necessitem un fitxer. Quina diferència!

Conclusió

A tot s'aprèn i tenim GPL's per parar un tren!
A partir d'ara, quan generi un tríptic el faré amb Scribus :)

Actualització

En Marcel m'ha preguntat per la Fedi si havia provat a desar les imatges d'Inkscape com a pdf. No ho havia fet mai i a les opcions només veia exportar a png. Total, que he anat a sac i he anomenat i desat el fitxer com a pdf. I ha funcionat! Resultat? 100 kB per cara. Definitivament, haig d'esborrar els png, que són una despesa innecessària. Mercis Marcel pel truqui!