Floretes de colors amb Snap!

2022-06-25

He vist que el tema del mes de juny a Snap! són les flors. I com em sonava haver crear un projecte amb floretes, l'he recuperat. És de 2018 però no estava publicat. El vaig crear inspirant-me del curs d'en Jens i la Jadga titulat: "Get coding with Snap!". El primer que s'ensenyava a fer era crear un camp de flors.

A diferència del projecte original, les flors aquí no s'estampen soles ni canvien el nombre de pètals a l'atzar. Trobo que és un projecte senzill però també molt vistós.

Caràtula del projecte d'estampar floretes

Instruccions

Aquest projecte serveix per estampar flors a l'escenari. Dibuixa floretes de colors!

  1. Clica la bandera verda per iniciar el projecte
  2. Clica a la pantalla per estampar floretes d'una en una
  3. Per dibuixar senefes, mantingues el ratolí clicat mentre el mous per la pantalla
  4. Per canviar de flor, prem la tecla espai

Crear un pètal

Dibuixa un pètal amb l'editor de Snap! i fes-lo rotar en una punta i no al centre. Per defecte, si cliquem la mireta de l'editor gràfic, veurem que la rotació se situa al centre de l'objecte.

Si no la canviem, al fer-lo girar quan programem els blocs, veurem que els pètals s'estampen uns a sobre els altres i no fa pas patxoca la floreta.

Per canviar la rotació, entrem a la imatge (edita, botó dret sobre el vestit) i canviem la rotació des de l'editor gràfic. Clica la mireta i posa la rotació del pètal a una punta.

Perquè hi hagi floretes diferents, hem de dibuixar altres pètals al mateix objecte. Creem tants pètals com vulguem i els hi canviem la rotació tal com hem fet amb el primer.

Programar les floretes

Al començar el projecte, neteja l'escenari, fixa la mida de l'objecte i amaga'l.

Blocs floreta 1

En un altre bloc, quan estigui el ratolí clicat, vés al punter del ratolí, repeteix 5 vegades estampa i gira (360 entre 5) graus, i augmenta l'efecte color 10.

Els graus que ha de girar és una volta completa o 360 graus entre les vegades que es repeteix, que són 5 en aquest cas.

Blocs floreta 2

Per últim, quan es premi la tecla espai, fes que es mostri el següent vestit per anar dibuixant floretes diferents.

Blocs floreta 3

Triar el nombre de pètals

Imaginem que volem 8 pètals a la nostra flor: els cops que es repeteix ha de ser 8 però, quants graus necessitem que giri per fer el cercle complet? Si canviem el valor del gir a 360 graus no veiem cap canvi perquè el pètal fa la volta sencera i es queda al mateix lloc. I s'executa tant ràpid que no ho arribem a veure.

Si canviem el valor del gir a 180 graus, veiem que es posiciona a la inversa. Posem repetir 2, estampar i girar 180 graus, i dibuixarem una flor amb dos pètals. Si en volem 4, haurem de canviar el valor de gir a la meitat, 90; i si en volem 8, a la meitat de la meitat, 45.

Si ens fixem, 2x180, 4x90 i 8x45 tenen el mateix resultat: 360 graus, un gir complet. Conclusió: per dibuixar la floreta, hem de dividir 360 entre el nombre de pètals que vulguem que tingui. I així, sabrem el nombre de graus que hem de fer per girar el pètal.

Codi del projecte

Mira com queda el projecte a la web de Snap!:

Floretes de colors amb Snap!