RSS i Atom: sindicant continguts

2022-05-16

Quina il·lusió! Ja estic sindicada :)

RSS i Atom

El protocol RSS deu el seu acrònim a "Really Simple Syndication", Sindicació realment simple. Segons la Wikipedia, el protocol va ser creat al 1999 però fins al 2005 no va agafar empenta.

RSS a la Wikipedia (en)

Atom és també un protocol de sindicació de continguts que va ser creat al 2005 i estandaritzat al 2007. Atom volia suplir mancances del protocol RSS, com millorar l'accessibilitat entre d'altres.

Atom a la Wikipedia (en)

Però, de seguida van venir les GAFAM i companyia, es van marcar una triple E (Embrace, Extend, Extinguish) i van invisibilitzar el protocol en benefici dels seus jardins vallats. De fet, segons em van comentar fa poc, l'eina privativa Spotify ja no dóna suport a RSS però la privativa Ivoox encara sí.

Triple E (EEE, Embrace, Extend, Extinguish) a la Wikipedia (en)

Sindicant continguts

Una descoberta de continguts pot ser algorítmica, com fan les grans tecnològiques, que et mostren el que els dóna més quartos. Però abans d'aquest model publicitari imperant, les Internets funcionaven més aviat amb el "boca-orella digital".

Les pàgines usaven protocols estàndard com RSS o Atom i les seves autores recomanaven altres pàgines, creant un ecosistema digital més orgànic i humà, on la tecnologia és més senzilla, amigable, eficient i interoperable.

Aquests protocols fan que el nostre blog, per exemple, pugui informar a qui ho vulgui que s'ha publicat una nova entrada. Per començar, hem de configurar el nostre blog perquè la sindicació estigui disponible. Metafòricament, és com dir: "Hola! Escric aquí. Em vols llegir?".

I després, les personetes que et vulguin llegir, podran afegir el blog al seu gestor de continguts sindicats a través del protocol RSS o Atom. Metafòricament dirien: "Ah, doncs sí que et vull llegir. T'afegeixo!". I així, cada cop que publiques una entrada al teu blog, les personetes que et volen llegir són informades d'aquesta nova entrada a través del seu gestor de continguts sindicats.

Tot torna

Per molt que les grans tecnològiques ens contaminin amb els seus bits i ens confonguin amb les seves disrupcions pirotècniques, la Cultura lliure ens permet crear el món digital que volem. Només cal informar-se i formar-se en tecnologies convivencials però, sobretot, tenir clar quines són les nostres necessitats i cobrir-les amb eines alineades als nostres valors.

I quan una tecnologia és senzilla, amigable, eficient i interoperable, doncs cau pel seu propi pes en el millor sentit de l'expressió. Des de finals dels 2010, i amb la revifada dels "podcasts" o àudios que poden ser programes de ràdio o continguts creats per qualsevol personeta, s'han tornat a visibilitzar els protocols de sindicació de continguts.

Tècnicament parlant...

Una veïna m'ha donat les instruccions i m'ha anat guiant per habilitar Atom a Lektor, que és el gestor de contingut estàtic que estic usant des d'abril de 2022. Mercis Evilham!

Resumint, tot seguit cinc passes per habilitar Atom a Lektor i tenir els nostres continguts sindicats:

  1. Hem d'instal·lar una extensió o "plugin" al nostre gestor de contingut. En el meu cas, un que es diu "lektor-atom".

Plugin – lektor-atom 0.3.1

La comanda per instal·lar-lo és:
pipenv run lektor plugins add lektor-atom

O sense el "pipenv run" si ja som a dins l'entorn virtual.

  1. Hem de crear un nou directori anomenat "configs". La comanda és:

mkdir configs

"mkdir" vol dir "MaKe DIRectory" o crea un directori. I la paraula "directori" (més apropiada) és sinònim de "carpeta" (més casolana). És com dir-li a la maquineta: "Escolta, cream una nova carpeteta que es digui configs".

  1. A dins d'aquest directori, hi hem de crear un fitxer de configuració per a la nostra sindicació.

Per entrar a dins el directori, la comanda és:
cd configs

"cd" no ve de "Compact Disk", hehe. Vol dir "Change Directory" o canvia de carpeteta.

Per crear el fitxer de configuració, he posat la comanda:
vim atom.ini

Vim és un editor de text per a la terminal o CLI (Command Line Interface). En català, seria alguna cosa com "interfície de línia de comanda". També hi ha altres editors: vi, nano, emacs... I em fan molta gràcia els debats entre fans d'un editor o un altre. Hi ha unes bufetades...

El nom del fitxer de configuració és "atom.ini". Al fitxer hi he escrit:

[blog]
name = Blog a gamifi.cat
source_path = /blog
url_path = /blog.xml
blog_author_field = rita
blog_summary_field = Una catalana que escriu coses.

Però no funcionava perquè em faltava un paràmetre a la configuració general. I per això:

  1. He afegit la línia "url = https://gamifi.cat" a l'arxiu principal de configuració, que és el que orquestra la web i la capsuleta.

  2. I per fer visible la sindicació a la web, he creat una iconeta al menú de navegació.

Ja sóc aquí!

Més val tard que mai, diuen:

Hola! Escric aquí. Em vols llegir?
Enllaç per afegeix-me al teu gestor de continguts sindicats