Un Sant Jordi en remull

2022-04-24

Aquest Sant Jordi ha estat un dia ben particular. S'han venut molts llibres però també se n'han perdut molts a causa de la pluja, el vent i les pedregades.

A Girona ho han fet prou bé, ja que es va decidir moure el sarau a cobert perquè les previsions meteorològiques no eren bones. He estat molts anys fent Sant Jordis a parada i sí en recordo alguns amb algun ruixat matinal i tardes assolellades. Ara, com el d'enguany... Ha estat el Sant Jordi més dur de la meva història.

Sempre és molt intens el dia de Sant Jordi. Les llibreries fan l'agost, facturant un terç de l'any. I és clar, també és un risc. I aquest any queda ben demostrat. Igualment, és una tradició a la que la gent respon, comprant llibres o eixugant-los, com ha passat enguany. I ara, es busquen solucions al problema. Fer una fira amb els llibres fets malbé i posar-los a preu més baix seria una opció raonable però il·legal perquè els llibres de primera mà s'han de vendre al seu preu. Tenint el compte la jornada, però, ja tenen un valor afegit, i no dubto que hi hauria molta gent que els compraria, ja sigui per llegir-los o per tenir-los de record.

La meva tasca principal a la parada és vetllar pels autors i autores. De 10h a 14h i de 16h a 20h, a cada franja horària n'hi ha quatre o cinc signant els seus llibres. Algunes vénen amb les seves editores, i segons qui, amb els seus guardaespatlles. Enguany ha estat molt complicada la cosa però tothom col·laborava molt, així que no em puc queixar. Em va saber molt greu que s'extraviés una caixa amb el llibre "El món comença", de Marià Veloy. També vam haver de córrer per abastir de més exemplars del llibre de l'Òscar Dalmau, "Manual d'adoctrinament de l'escola catalana". Qui ho va petar molt va ser la Lucía Lijtmaer amb "Cauterio", que no en va quedar ni un. També van tenir molta cua escriptors com Pablo D'Ors, Rafel Nadal i escriptores com Rosa Montero, Natza Farré o Empar Moliner. Polítics com Pablo Iglesias i epidemiòlegs com Oriol mitjà també van signar força llibres. Fa molt sortir als mitjans de comunicació dominants.

Hi va haver un parell d'autors que no van aparèixer i va ser tot un disgust per les persones que esperaven la signatura. Especialment amb en Jaume Copons perquè el seu públic és infantil. I les criatures es van esperar una hora però no va venir. Em va molar repetir amb en Jordi Borràs, tant ell com la seva editora són molt agradables. L'Agustín Comotto em va fer molta gràcia. S'ho currava molt i feia dibuixets a les signatures. A l'acabar el seu temps de signatures es va despedir amb dos efusius petons tot dient: "M'ho he passat pipa!". Altres autores també es porten bolis especials, tampons o brillantines per decorar les seves signatures.

I aquí la resta d'autores del dia: Mireia Estrada i Gelabert, Adam Martín Skilton, María José Martínez, Carla Zaplana Vergés, Elena Yeste, Jenn Díaz i Ruíz, Marta Pérez Sierra, Marta Romagosa, Kiko Amat, Najat El Hachmi, Manuel Esteller, Carlota Gurt, Juan Pablo Villalobos, Xavier Aliaga Víllora, Núria Perpinyà, Juan Tallón, Carla Vall, Coia Valls, Sebastià Alzamora, Pere Renom Vilaró, Joan Vigó, Monika Zgustova, Xita Rubert, David Trueba, Núria Bendicho Giró, Blanca Busquets Oliu, Maria Pilar Codony Gassiot, Glòria de Castro, Javier Pérez Andújar, Clara Obligado, Miqui Otero, Tony Gratacós, Lidia Fernández Galiana, Jordi Masó Rahola, Inés Martín Rodrigo.

Encara m'estic recuperant. Sembla que vingui de fer el cim al Canigó :)