Estrenant web i capsuleta

2022-04-20

I del caos en sorgirà l'ordre... O almenys, això espero :)

De WordPress a Gemini

Al febrer del 2021 vaig deixar de publicar a WordPress i, des de llavors fins al març de 2022, he publicat a Gemini. Vaig crear un subdomini "gemlog" i en Pedro em va fer un racó en un server perquè pogués trastejar. I així, vaig muntar un server Gemini amb Agate sota el domini "gemini://gemlog.gamifi.cat".

El primer cop que vaig haver d'actualitzar el servidor tenia por de carregar-m'ho tot. Però al veure que era tant fàcil, de seguida li vaig perdre la por. Em va ajudar molt documentar-me què anava fent i quins problemes anava resolent. I també, és clar, és tot un què tenir veïnes tècniques que de seguida saben quin és el problema i com resoldre'l.

Això sí, un gran aprenentatge és el de reportar errors. Si una persona no està davant del teu ordinador serà tota una aventura explicar-li la problemàtica en un correu electrònic. Sovint és d'agrair una captura de pantalla, tot i que, segons com, s'atempti als Ecolobits. A més, hi ha altres informacions que poden ajudar a resoldre un problema, com el sistema operatiu o navegador que uses.

Webs com pomes

Em vaig passar tot l'agost aprenent mandangues de CSS i és tot un món. Realment, és admirable la gent que controla d'aquestes coses. Fer un disseny bonic i net de persecucions publicitàries és més infreqüent del que hauria de ser. Sovint, et trobes webs molt maques però tècnicament molt brutes. Com la poma de la Blancaneus, que sembla molt apetible però, en realitat, està enverinada.

Jo faig servir dues eines al navegador per bloquejar rastrejadors i anuncis (Privacy Badger i uBlock). I és el primer que miro quan entro a una web. A més, sé que es recomana el NoScript per bloquejar el JavaScript però el vaig posar i no podia veure gairebé cap web, així que el vaig sacrificar. Bé, no, em vaig sacrificar a mi mateixa, que ves a saber què em colen...

I per això m'agrada tant Gemini, perquè no cal preocupar-se d'aquestes coses. El propi protocol fa inviable aquest tipus de brutícia que tant popular s'ha fet a la Web.

De markdown a HTML i Gemtext

A la tardor del 2021 vaig pensar que seria tot un què escriure en un editor de text de forma local i en markdown i que, automàgicament, es publiqués aquell contingut tant a una web com a una capsuleta. I vaig fer un dibu i el vaig ensenyar a unes amigues tècniques.

Un dia es planta Evilham a casa i, en un tres i no-res, fabrica un pluguin per Lektor, un gestor de continguts per a webs estàtiques. Et voilà! Si poses un server web i un server gemini de costat, i li enrotlles el pluguin al Lektor, tens un contingut dual que es projecta a tots dos protocols.

Plugin lektor-gemini-capsule

Gamifi.cat dual

I arriba la primavera de 2022 i... patam! Arrassa el WordPress i tira milles.

Total, que ara mateix tinc una mica de caos digital: dues capsuletes, una web viva amb Lektor i una web morta al server del WordPress. No he acabat de passar tot el contingut del Wordpress a la nova web perquè ho estic fent a mà. Sé que ho puc automatitzar però no ho faré perquè és el meu contingut i m'agrada mimar-lo.

O sigui, que pel protocol web tindré un subdomini per accedir al WordPress fins que acabi de revisar tot el contingut. I després, el tombarem del tot. I qui es quedarà, de moment, serà el Lektor amb el seu pluguin dual. A Gemini, apagarem el server Agate i ara gamifi.cat rularà la capsuleta amb el servidor gemserv. Mercès 80h.dev per crear el servidor de Gemini, i a Evilham per compartir el server automàgic amb mi. El tenim a Holanda, a can Tilaa.com.

Capsuleta de 80h.dev

El desafiament, ara, és que no havia calculat jo que ja tenia continguts muntats amb CSS. Per exemple, la galeria dels Katikornius trobo que m'havia quedat molt mona, però ara l'hauré d'adaptar o modificar la capsuleta perquè redirigeixi a la web. Gemini no està pensat per fer una galeria d'imatges, cosa que em sembla raonable. Aviam què, al final. De moment, la capsuleta de gamifi.cat no està massa fina i, a segons on, encara es mostra HTML. Ja ho aniré polint. Disculpin les molèsties.

En fi, tota una aventura les Internets :)