Un any a Gemini

2022-02-25

Avui fa un any que vaig muntar la capsuleta. Aquí un resum del què he après.

Descoberta

A principis de febrer del 2021, em vaig assabentar per la Fedi d'aquest nou protocol. Em vaig plantar a una xerrada per saber-ne més i em va agradar tant que vaig acabar muntant una capsuleta.

Gemini, un protocol minimalista

Reptes

Els navegadors

Em va costar una mica però hi vaig arribar. Després de provar amb diversos enginys, vaig aconseguir instal·lar Castor. Ara uso més Lagrange, que la veritat sigui dita, és molt bonic i té moltes funcionalitats. Però no sé si això és bo o dolent a llarg plaç...

El debat ara se centra en si Lagrange està "monopolitzant" Gemini. L'observació que fan algunes és que, si Lagrange implementa coses que no tenen els altres navegadors, ens trobarem casos d'incompatibilitat. I Lagrange marcaria la pauta com ho fa el Mastodont, per exemple. En jk, autor de Lagrange, just fa res va escriure una entrada al respecte:

Fearing for Gemini

Els cercadors

Dos dels cercadors que vaig apuntar l'any passat ja no van. Però sé d'almenys un parell d'enginys per cercar.

També a RawText es recullen les darreres capsules actualitzades, però no totes. I la majoria estan en anglès.

Càpsula de càpsules rawtext.club

M'agrada molt la capsuleta que recull etiquetes. Així cerques per tema.

Recull d'etiquetes a Gemini

Una altra manera de descobrir capsuletes és el Fediring Gemini, un enginy dedicat a les fedizens que tenim capsuleta.

Fediring de les geminautes

Però la forma de cercar que m'agrada més és visitant l'apartat que moltes geminautes tenen sobre capsuletes d'altri. Mira el meu:

El meu recull de capsuletes

El server i l'edició

Si t'agrada escriure però no en tens ni fava d'administrar sistemes o d'editors de text, doncs hauràs de tenir paciència, voluntat i, probablement, demanar ajut. Aquí més info sobre com arribar i manegar-s'hi.

Apreciacions

Crec que molta de la gent que hi participa és creativa i constructiva, a més de conscient dels drets digitals i els ecolobits. O almenys a mi m'ho sembla.

Una cosa que també aprecio molt de Gemini és que, quan hi entro, sé que no haig de mirar quants rastrejadors i anuncis té aquell espai. És com quan ets a la muntanya respirant aire net. Per mi, la Web és com sortir al carrer i menjar-te els tubs d'escapament dels cotxes. Irrespirable, sorollosa, angoixant.

M'han encantat aquestes línies de sdedomingo:

Pero lo que mas me atrae de Gemini es justo eso: lo veo como una provocación al modelo capitalista actual de Internet. Algo así como "mira lo que hacemos y mira como lo hacemos y ahora si quieres vienes y pones un anuncio".

Gemini como solución, o no (sdedomingo)

Doncs au, qui dia passa, any empeny. Espero seguir per aquí l'any vinent.