Resum de l'activitat d'Esperanto i Programari Lliure

2021-12-15

Durant octubre i novembre hem dut a terme quatres sessions virtuals per descobrir i practicar la llengua internacional Esperanto al Big Blue Button de la eXO. I ha estat una gran experiència!

Idea

Al setembre vaig proposar l'activitat per l'àgora: volia fer tres mesos i 6 sessions però no vaig calcular que desembre és un mes complicat i, al final, hauran estat dos mesos i quatre sessions.

La idea principal era relacionar l'Esperanto i el Programari Lliure. I la metodologia, dues sessions mensuals: en una es feia una presentació de l'Esperanto en castellà, i a l'altra, es triava un tema i es parlava del tema triat en Esperanto.

Fil a l'àgora per l'activitat “Esperanto i Programari lliure”

Octubre: programari lliure

El 9 d'octubre es va fer la primera sessió de presentació i hi van assistir deu persones: exonites (sòcies de la eXO), fedizens (participants de la Fedivers) i esperantistes de la sala XMPP (esperanto@salas.suchat.org). Més o menys, tothom es coneixia i va ser una sessió molt participativa: el xat bullia i les personetes s'anaven preguntant i responent.

En Gergely és hungarès i, quan va saber de la sessió introductòria, ja va comentar que no parlava espanyol però que vindria igualment aviam si pescava alguna cosa. I pel xat anava xerrant amb altres persones que sabien Esperanto. Quan vam fer la sessió pràctica també va venir i va comentar que, tot i no poder parlar-lo, sí que va entendre les explicacions que feia jo en espanyol perquè coneixia el context i l'Esperanto també ajuda a entendre altres idiomes. També va donar les gràcies per usar eines lliures :)

La sessió de pràctica per parlar en Esperanto la vam fer el 23 d'octubre i també va ser molt participativa. Van venir deu persones entre fedizens, junistes (participants de la Ğ1), i esperantistes de la sala XMPP i del curs d'Esperanto en el que havia començat a participar. El tema va ser el Programari Lliure i en Kapis va fer una presentació per diferenciar les GAFAM (empreses capitalistes) del moviment del programari lliure. Hi havia gent d'Hungria, Polònia, Croàcia, Anglaterra i de diverses regions d'Espanya com País València, Aragó i Catalunya.

Vam estar comentant quines eines fèiem servir i la gran majoria de participants eren usuàries de programari lliure. Va ser una conversa molt agradable, tot i que, per temes de navegadors o micròfons, una de les persones no va poder engegar el micròfon i, una altra, se la sentia molt malament...

Presentació "Kiel liberigi nin de GAFAM"

Novembre: moneda lliure

A la sessió d'introducció del 6 de novembre hi havia deu personetes connectades. Venien de la Fedi, de la sala XMPP, del curs d'esperanto i de la Ğ1. Va ser menys participativa que la d'octubre i el xat bullia menys, suposo que perquè hi havia més gent que no es coneixia.

Com a la sessió anterior al xat s'hi havien posat molts enllaços a recursos per aprendre Esperanto, en aquesta sessió ja vaig preparar un document col·laboratiu on vaig incloure els enllaços de la sessió anterior i altres.

Recursos d'Esperanto

A la "babilado" (xerrameca) del 27 de novembre vam ser un total de sis personetes: vam parlar de la creació monetària i del concepte de moneda lliure proposat per la Teoria Relativa de la Moneda (TRM). No vam entrar molt en detall sobre com funciona la Ğ1 (o Juna), que és la primera moneda lliure. Més aviat, es va estar comparant la Juna amb el Bitcoin i les dues grans diferències són, sobretot, per temes de piràmide de Pozi i especulacions financeres:

  • no necessites FIAT per aconseguir junes
  • la Juna no té equivalència amb FIAT i, per tant, seria una cosa ben estranya fer-la entrar als criptomercats

Miniguia d'iniciació a la Ğ1

Fi de l'experiment

Arrel de les xerrades, hi ha hagut personetes que han descobert l'Esperanto, n'hi ha que l'han tornat a practicar, altres l'han començat a aprendre i, algunes diuen que, quan trobin un momentet, s'hi posen. Tot un èxit!

I fins aquí l'experiment de l'Esperanto i el Programari Lliure. Moltes gràcies a qui hi va participar i a l'eXO per deixar-me eines lliures.

Per cert, avui 15 de desembre és la Zamenhofa Tago i a l'esperantujo (comunitat esperantista) se celebra el naixement de l'inventor. Bonan zTagon al ĉiuj! (Bon dia d'en Zamenhof a tothom!).

Ĝis! (fins la propera)