Culebrot Mastodon

2021-08-02

El dia 31 de juliol de 2021, en Gargron publicava una app per a iOS. Com que l'aplicació no té ni línia local ni federada expressament, algunes persones van voler aportar la seva opinió al repo. Però algunes van ser eliminades, i és per això que afloren:

Irreconciliable Differences

Irreconciliable Differences

En aquest article, hi ha un subapartat que es titula "The Solution To Confusion Is Not Deception, It Is Education" (La solució a la confusió no és la decepció, és l'educació). I en ell s'explica que, la confusió que les línies locals i federades puguin donar a les noves usuàries, se soluciona amb amadrinatge.

El darrer apartat, conclou amb la solució més obvia: fer "forks" del projecte. De fet, n'hi ha ja dos almenys: Hometown i Glitch social. Florence crec que era el fork de la Maloki. I és clar, un fork de Mastodon també va ser Gab, tot i que va durar quatre dies.

Open Letter

Tot i que no m'agrada la visió fediversal quantitativa i clònica del dictador benevolent del mastodont, no estic gens d'acord amb la carta oberta que pretén destronar-lo i prendre-li el joguet. Pobre criatura...

Qui no estigui d'acord amb les seves decisions, té dues opcions. Si desenvolupa programari, que en faci un fork o que s'apunti a algun existent. I si és una usuària, que es passi a una instància de Pleroma o de qualsevol altra eina que no sigui Mastodon, tal com vaig fer jo.

An Open Letter Calling for the Resignation of Eugen Rochko (Gargron) from Mastodon Development

Danys col·laterals

Patrocinadors

El que m'ha semblat curiós de la carta oberta, ha estat descobrir que, entre els patrocinadors del mastodont, hi ha casinos, empreses d'escriptura d'assajos científics i empreses de joguets sexuals.

El motiu és ben simple: "S'han de pagar les factures", es justifica en Gargron. Però hi ha qui comenta que fer això és hipòcrita, moralment indefensable. O pilles la pasta i treus els valors; o no agafes la pasta i conserves els valors.

EUnomia

També a la carta es comenta el tema d'EUnomia, un projecte de tres milions d'euros, dos i mig pagats amb diner de l'Horizon2020. EUnomia proposa un mastodont amb IA per destriar-te les notícies falses. En Gargron va rebre seixanta mil euros per assessorar i en PaulFree14 ja va fer un article fent crítica sobre EUnomia en el seu moment.

The critical EUnomia FAQ

A mi el que em crea rebuig a EUnomia és allò de sempre: solucions tecnòlogiques a problemes socials. En algun moment, quan EUnomia va aparèixer, recordo haver-els-hi llegit dir que a la Fedi no hi havia notícies falses. Sí que n'hi ha, però suposo que tenen menys impacte perquè s'estronquen abans. La pregunta és: si a la Fedi es difonen menys les notícies falses, no seria més coherent gastar-se tres milions d'euros en tres anys per ensenyar a la gent a usar la Fedi?