Navegar sense anuncis

2021-04-04

Bufetades i clics Web

Fa anys i panys (a excepció dels dies aquells on Firefox tenia una falla que desactivava les extensions) que no veig anuncis per la Web i, realment, m'estresso només de pensar que hi ha gent que se n'empassa la tira cada dia... A mi, els anuncis no solicitats em semblen una bufetada i passo d'agressions que pugui jo mateixa prevenir. Si al metro m'endinyen un panell de leds entre estació i estació, doncs l'única cosa que puc fer és tancar els ulls. Però, si et volen colar anuncis per la Web, doncs fas quatre clics i te'n desfàs.

Em sorprèn que encara hi hagi gent que s'empassa anuncis perquè no sol ser una cosa que agradi (a excepció que miris el Festival de Cannes). Si no, no farien pagar per treure'ls. Osti tu, quina bajanada el model publicitari... i com ens l'hem deixat colar... Com si la Web fos una tele on només pots anar canviant de canal però amb hipervincles... Total, que arribo a la conclusió que, qui veu anuncis és perquè no sap com treure'ls.

Extensions al navegador

Ahir mateix, vaig anar a la farmàcia i la farmacèutica estava atabalada amb els anuncis. Però usava un mac amb safari i jo no vaig saber trobar el botó de configuració... I ella no sabia què volia dir jo amb això de "configuració del navegador" i se'n va anar als paràmetres de la màquina.

Allà vam veure que, per defecte, portava com a navegador firefox.app i, al executar-lo, doncs ja vam poder afegir les extensions "uBlock Origin" i "Privacy Badger". També li vaig explicar que es podia posar el "https EveryWhere", però com em va fer una cara estranya, li vaig explicar que "http" era el protocol Web i que la "s" aquesta és de "seguretat", un certificat de seguretat que hauria de tenir tota pàgina, especialment les que fan transaccions i cosetes per l'estil. Al noScript no vaig arribar... però sembla que també es recomana força pel tema del JungleScript... (aka JavaScript).

Un altre cop també em vaig trobar amb una persona que volia treure els anuncis des del mòbil. Però no ens en vam sortir... El catxarro, que funcionava amb el cavall de Troia de Guguel (Android), portava per defecte guguelades que feien una missió impossible configurar les extensions... Total, jo no tinc cap estresfón i m'importen un rave les apps aquestes, però volia donar un cop de mà i vaig fracassar estrepitosament. Qué inútil que et fan sentir les gafam... Firefox té les seves cosetes, és clar (com fer publi a tutiplén de les gafam) però almenys et deixa bloquejar els anuncis...

Més sobre les trastades de Guguel:
LQDN contra les GAFAM: Google

Eines fediversals sense model publicitari

Una altra manera d'evitar anuncis a la web és usar mitjans socials lliures perquè no hi ha anuncis ni algoritmes que et van entallant com si anéssis a cal sastre... Com jo no faig servir gafamades, miro els vídeos que hi ha a les instàncies de Peertube. Com a molt (i normalment em passa amb vídeos d'esperantistes) arribo a la gafamada via Invidious.

I és un pegat i, per sota, no et desempallegues de la guguelada, però per desempallegar-me'n del tot les esperantistes haurien de publicar directament a Peertube, que és l'única eina descentralitzada que conec per publicar vídeo... Jo ja intento fer publi de la Fedi però el millor seria que hi hagués una instància exclusivament per a contingut en esperanto. I jo no em veig en cor de muntar un pirtubo... Aviam si alguna sysadmin de l'esperantujo s'hi anima, que n'hi ha més d'una! :)

Les fotos les puc veure a Pixelfed, que és una eina de publicació d'imatges, i els àudios es poden escoltar a Funkwhale o Castopod (que fa poc que es veu que federa). I així, anar fent. Tenim eines federades a punta pala i qui no les fa servir és perquè no vol o no sap que existeixen ;)

Web sobre la Fedivers en català

Gemini: accessible, ecolo, encriptat i sense anuncis

Si només vols publicar o llegir text, doncs potser la Web ja s'ha passat tres voltes. L'editor de WordPress esgarrifa i després, hi ha el tema dels temes, que porten guguelades per a tot arreu i t'has de dedicar a instal·lar extensions per treure-les. En fi, que si només necessites text, Gemini és ideal :)

Gemini és un nou protocol d'Internet que delega el CSS al client/navegador i no permet JavaScript. Així que sembla que a Gemini no s'ha de patir pel model publicitari capitalista en el que ha caigut la BigWeb.

A més, Gemini usa TLS per defecte i, per tant, és privat per defecte perquè tot va encriptat, amb el que no cal inventar-se cap afegitó que el faci més segur, com en el cas del SSL al http. També és accessible per defecte perquè el CSS no el marca qui escriu el text sinó qui el visualitza a través del seu navegador o client. A més, un server de Gemini pesa poquíssim, com també pesa molt poc un fitxer de text. I és clar, en aquest sentit, Gemini respecta molt més els ecolobits que la BigWeb.

Gemini és, per defecte: accessible, ecolo, encriptat i sense anuncis. Una joia que espero que s'estandaritzi aviat. Fes una ullada!

Gemini a Gemini
Gemini a la BigWeb

Salut i bits lliures, internautes!