Joc amb Scratch pel ILoveFS day

2016-02-15

Més val tard que mai, diuen. Ahir, 14 de febrer de 2016, se celebrava un dia curiós que no coneixia. Més enllà de sants que els catalans no tenim per costum celebrar, aquest dia també se celebra el dia de l’amor pel programari lliure. Tot i el retard, em sumo a la campanya :)

Per agrair a totes les personetes que fan possible que jo pugui fer servir software lliure, he fet un modest projecte a Scratch, que també és software lliure! Ahir em va ser impossible acabar-lo i passo de barallar-me més amb els vectors i les musiquetes…He posat .png però no es veu tan bé com jo voldria… A més, si es juga a pantalla gran passen coses estranyes, com que els fons queden reduïts a un quart de la pantalla… Millor jugar amb pantalla petita.

Projecte "ILoveFS" a Scratch

Caràtula del projecte ILoveFS

Creat amb Scratch

En fi, que he fet un joc clàssic i facilet que dura un parell de minuts:

  • L’usuari és el cor, que se situa als peus de la pantalla i només es mou en el seu eix x (a la dreta i a l’esquerra) amb les fletxes de direcció del teclat. Al cor es dibuixa el hashtag #ILoveFS (I Love Free Software).

  • “Del cel”, cauen icones que simbolitzen diversos software: alguns propietaris i alguns lliures. A mesura que el temps s’incrementa, cauen més ràpid.

  • Cada vegada que el cor/usuari toca una icona de software propietari, es resta un punt al marcador i el cor/usuari es trenca emetent un so que diu “My bad!”. Perquè la culpa no és del software sinó de l’usuari que el fa servir…com qualsevol eina… Si l’usuari/cor toca una icona de software lliure, se suma un punt al marcador, sona un “Yeah!” i es canvia el vestit al del hashtag de nou.

  • Es guanya quan s’aconsegueixen 30 punts; es perd quan el comptador es posa en negatiu. Sonarà un so de “Game Over”, es desmuntarà el cor, apareixerà un missatge de “Game Over” a la pantalla i s’aturarà el joc.

Aquí sota se suposa que hi ha l’iframe del joc per jugar directament aquí al blog sense haver d’anar a la pàgina d’Scratch…però he mirat l’entrada al blog i no es veu el joc… Quin dia porto entre una cosa i altra…

L’objectiu del joc, doncs, és aconseguir 30 punts. Potser és molt 30 punts per un joc així però he posat 30 perquè aquest 2015 passat, la Free Software Foundation va fer 30 anys. Per cert, ve l’Stallman al I Congrés de Sobirania Tecnològica. Jo ja m’he apuntat :)

Els sons del joc pertanyen als entranyables ossets de la Cartoon Network, concretament al Panda i al Grizz. La cançó del joc és “Sowing Seeds of Love” de Tears for Fears. He trigat força a trobar cançó. Se’m va ocorrer primer posar la versió dels Doors de Camera “People Are Strange”, que m’encanta i ja vaig fer servir al projecte de l’Arkanoid però és que l’Arkanoid és molt curtet i amb prou feines escoltes un tros de cançó…I després de Camera vaig pensar en Metric… Què tal li queda Synthetica? Bé, però …aix, no sé… sí i no…

Després se’m va ocorrer posar alguna cosa més amorosa…i alegre, és clar, que sinó sempre me’n vaig a la ninfa del Monteverdi ;) I se’m va ocorrer posar el “Shining Happy People” dels REM…Però clar…massa alegre i tot, potser. També vaig pensar en “Road Trippin'” de Red Hot Chili Peppers però la vaig descartar de seguida per massa USA i un xic melancòlica. Pensava en una mica de reivindicació en aquest amor…i de cop vaig enrecordar-me dels neohippiosos de Tears for Fears. En fi, que encara no ho veig clar però així ho deixo que sinó no acabo mai.

A més del joc, al blog també he posat l’sticker #ILoveFS :)

Alternatives i coherència

Al joc, com a icones de software propietari tenim: Feisruc, Tuitel, Guasa, Illustrator, Photoshop i la gran G. En software lliure, tenim, com alternativa a Feisruc, Diàspora; enlloc de la suite d’Adobe, Gimp per Photoshop i Inkscape per Illustrator; Qvitter o Quitter, que encara no m’aclaro, és com una versió lliure de Twitter…jo sóc a la instància Qvitter.se :)

En veritat, però, Quitter és només una interfície amigable de Gnusocial, una federació de nodes hiperconnectats. Són gracioses les condicions d’ús, hehe. Comencen dient que a les xarxes lliures tu no ets cap client perquè això no és un servei, sinó una enorme xarxa descentralitzada enfocada a un canvi social global i autogestionari. No és per desmaiar-se? :) Molt fan de la Fediverse! VivaLaFederation!

Jo faig servir Twitter i Gnusocial, però vull deixar Twitter en algun moment…per pura coherència…Facebook fa mil anys que no ho faig servir…Em van comentar que per molt que t’esborris, segueixes sortint…La veritat és que ni he intentat esborrar-me, simplement, passo olímpicament de Facebook des de que vaig trobar Twitter…Però jo encara no sabia de què anava el tema de les xarxes lliures…Més val tard que mai!, vaig aprenent.

Actualització 16/2/2016:
En DavidOchoBits explica fantàsticament què és Gnusocial en el seu article d’avui mateix titulat: “La red federada de Gnusocial”. Ell està a quitter.no (node norueg) però jo el puc llegir igualment des de quitter.se (node suec).

La red federada GNU social

De fet, sembla que hi ha moviment: ja s’han creat el quitter.es i el quitter.cat. En resum, tria la instància que vulguis i ja ets part de la Federació! T’esperem a Gnusocial! Fi de l’actualització.

Respecte sistemes operatius, de moment ja trastejo distros però tinc ara la BIOS fotuda, sembla…i estic varada :( que no puc fer servir la unitat de USB per canviar ISOs. Però tinc Dual-Boot amb Ubuntu i ja és alguna cosa, tot i que els perifèrics com la Wacom també em donen problemes…Quin embolic, de vegades, però valdrà la pena aprendre, d’això no en tinc cap dubte. I em sobren ganes i paciència, espero que la comunitat en tingui amb mi :)

M’encantaria posar-me una Debian PicarOS :) És una passada! Ideal per mi ;) Poc consum, fàcil ús i estabilitat, pel què sembla. A més, m’ha dit la Laura Arjona que si m’instal·lo una Debian jo soleta m’envia una enganxina. Aviam si me’n surto, Laura!

Al joc també trobem el logo de la gran G., serveis que vull abandonar paulativament…Està molt bé…massa i tot pel meu gust, gust de poma roja rotllo Blancaneus. “Don’t be evil“, deien a can Google quan van arrencar…Realment, la insfraestructura no té rival…de moment…Castells més grans han caigut…Però són àgils a tope i ja han escindit l’empresa, a més de comprar tota start up vivent relacionada amb industria 4.0…En fi, veurem.

Com a substitut del Guasa, trobem el protocol Jabber-XMPP, a qui hem d’associar un servei, com Pidgin, per exemple. (és a dir, compte a Jabber i descarregar Pidgin per posar el compte de Jabber com a usuari) Pidgin és el colom lilós. Lilosa també, la ceba de TOR project, que podriem substituir per la gran G. perquè no ven les nostres dades al millor postor, bàsicament.

Doncs això, que moltes gràcies a totes les personetes que desenvolupen, sostenen o lluiten (o tot a l’hora) per la viabilitat del software lliure ;) Jo aniré aprenent i aviam en què puc ajudar :)