#MoocBot 1: el meu primer robot

2015-10-02

La robòtica educativa forma part d’un tot més ampli, un plantejament de l’educació des del punt de vista computacional. Es llancen dues preguntes:

  1. Poden els robots millorar la nostra qualitat de vida?
  2. Com poden ajudar-nos en els nostres processos d’aprenentatge?

Blog experiencial i xarxes socials

Per tal de fer un seguiment del nostre aprenentatge, la primera tasca que es demana és la creació d’un espai virtual on anar dipositant allò que anem aprenent durant el curs. Et voilà! Aquí el meu raconet des d’on aniré retransmitint el curs i dient la meva, que d’això es tracta. El blog servirà com a portfolio i ens ajudarà a construir la nostra identitat a la xarxa, a transmetre i gestionar el nostre coneixement, i serà un canal de comunicació i difusió.

Per tal de facilitar la creació del blog, des del curs es proposen eines i manuals per a Blogger, WordPress, Tumblr, Weebly i Wix. Jo he tastat Blogger, Weebly i WordPress. I em quedo amb WordPress.

wordpress.com vs. wordpress.org

No us feu embolic: WordPress.com és gratuït i et dóna allotjament gratuït com Blogger o Weebly (i suposo com Wix i Tumblr) però no es pot canviar el domini ni té plugins per tunejar-lo massa; WordPress.org també és gratuït però pots posar-li el domini que vulguis. Ara bé, necessites tenir allotjament per fer-ne ús.

En altres paraules, diguem que si tens una masia que es diu “Ca la Pepa”, el domini serà el nom de la masia i l’allotjament el terreny on l’aniràs construïnt. Crear-ne un o altre, dependrà de l’ús que se li vulgui donar. Per fer aquest MOOC només potser m’obriria un .com però si es preveu una major utilització de l’espai virtual, potser contractaria un servei d’allotjament i m’instal·laria el .org que, en realitat, és el que jo he fet amb aquesta web.

Ara bé, depenent del domini (el nom de la masia), pagues més, menys o zero, depenent de la “solera” del domini. N’hi ha de diferents nivells.

Un debat i un reportatge

En aquesta primera unitat ens proporcionen dos enllaços. El primer tracta d’un debat de La 2 titulat “La robótica también llega a las aulas”. Es va convidar a Mercedes Ruiz (pedagoga), Marta Reina (mestra i formadora) i Olga Sans (enginyera).

La Mercedes i la Marta crec que són de les persones organitzadores del #MoocBot. El debat és molt recomanable: en poc més de vint minuts trobo que es fa una bona panoràmica del potencial de les noves eines educatives com la robòtica. Fa gràcia veure com un home introdueix breument el tema però qui debat són quatre dones. I perquè és un debat… perquè si fos una peli, passaven el Bechdel Test de sobres ;)

“The Rule” by Alison Bechdel

El reportatge d’aquesta primera Unitat del curs ha estat un muntatge audiovisual realitzat pels alumnes del cicle formatiu d’Imatge de l’IES Politécnico Jesús Marín. El reportatge tracta del Malakabot 2015, unes jornades malaguenyes de robòtica que ja van per la seva sisena edició.

Pensament computacional i algoritmes

Computational thinking is taking an approach to solving problems, designing systems and understanding human behaviour that draws on concepts fundamental to computing. Wing, 2006

Doncs això, que el pensament computacional fa una aproximació a la resolució de problemes, al disseny de sistemes i a la comprensió del comportament humà que es basa en els conceptes fonamentals de la informàtica.

D’altra banda, un algoritme és un conjunt ordenat i finit d’operacions que permeten trobar la solució a un problema. I practiquem algoritmes conscient o inconscientment ja sigui quan cuinem una recepta, fem una explicació per una busca del tresor, disssenyar un joc, organitzar unes vacances, seguir el manual d’instruccions, etc.

Una de les bases del pensament computacional és l’assaig-error. Si no funciona un projecte, s’intenta trobar els problemes i resoldre’ls fins que es fa funcionar. Fas, t’equivoques, rectifiques i, al final, aprens. “¡Como la vida misma!” :) Fins aquí cap novetat.

Repte

En aquest primer repte haurem dissenyar un robot que anirem millorant a mesura que avanci el curs. El mateix repte té quatre nivells i pots seleccionar el que creguis més adient per a tu. A més, al fòrum es pot rebre feedback sobre els projectes.

El NooBot consisteix en fer un retallable preparat; el BoldBot en fer el teu propi retallable i animar-lo amb LEDs i piles de botó.

Exemple d’Instructables Robot Paper LED Flashlight

El WorkBot consisteix en dissenyar el teu retallable, animar-lo amb els LEDs i posar-li un interruptor de contacte amb alumini o cinta de coure. Finalment, el ProBot, a més del retallable i els LEDs, se li ha d’afegir un motoret reciclat d’un mòbil antic perquè el robotet es mogui. És fàcil però fa falta tenir les eines adequades.

Exemple Mini Robot Casero (Como se Hace) electronic bug

Eines

Jo em vull animar a fer el ProBot però no sé si hi arribaré aquesta setmana. He desmanegat un telèfon antic però el motoret no té els cable. Si els haig de soldar, vaig bé cirerer… La feina he tingut a desmuntar el telèfon perquè no tenia el tornavís adequat… He baixat a una tenda del barri (on he comprat la pila de 3v) i m’han fet el favor de deixar-me el tornavís…

Però el meu motoret no té cables… Em comenten els compis del Hacklab de Can Batlló que passi per Infras aviam si em poden donar un cop de mà. Aprofitaré per passar-hi dissabte, ja que aniré a la visita al nou arxiu històric i al taller de birres que s’organitza per les festes de la Bordeta. Aviam si me’n surto i sinó faré només el ninot, de moment.

Retallable

El retallable l’he tret de Manualidades para niños (la web ja no existeix). I l’he magrejat… Primer li he tret el fons amb Pixlr i després l’he passat a vector amb l’Inkscape i l’he posat més dret perquè estava un pèl tort. Els bracets no han estat idea meva, els he vist al vídeo “How to make a paper robot” i me’ls he copiat. Et voilà!!! Li he fet uns vestidets que s’enganxen amb velcro. La part inferior (taronja) també té un velcro i dins del robotet he guardat els vestidets que no porta. Ara aviam si li puc posar una llumeta i fer-lo caminar.

Robotet retallable pel curs MoocBot

Per cert, li he posat VotaBot… L’estava fent i, com venim d’unes eleccions, el dec haver associat amb una urna… Total, que és el primer nom que m’ha vingut al cap i ja m’està bé. Després de batejar-lo se m’ha ocorregut posar-li corbata i ulleres (en plan Antonio Baños). Al final he desestimat les ulleres perquè no volia posar-li orelles. M’ha fet contenta recuperar cartolines i pompons!

Resultat

Al final he creat un robotet reciclat :) Clica la imatge per anar a l'entrada del blog i veure un vídeo del robotet en acció.

DentiBot, el meu primer robot