Cicle de Rimeics: La amenaza de Andrómeda

2014-04-21

RIMEICS: Cicle de cinema de Ciència-Ficció

Dissabte 24 de novembre de 2009. La amenaza de Andrómeda (1971)
Títol original The Andromeda Strain. Dirigida per Robert Wise.

La pel·lícula que ens ocupa és la primera adaptació de la novel·la del mateix títol de Michael Crichton, conegut sobretot per ser el pare del techno-thriller i autor de nombroses novel·les adaptades al cinema. L’exemple més paradigmàtic de techno-thriller és Jurassic Park i la seva segona part, Lost World (El món perdut), portades al cinema per Steven Spielberg.

Al maig de 2008, Ridley Scott, director responsable de pel·lícules com Blade Runner o Alien, va ser l’encarregat del remaketelevisiu en forma de miniserie de dos capítols de The Andromeda Strain.

Als anys setanta la ciència ficció canvia de concepte. Quan els viatges a la lluna deixen de ser ciència ficció i l’amenaça de marcians i monstres incentivada per les tensions de la Guerra Freda es va difuminant, ens arriba a través del cinema un altre tipus de ciència ficció menys fantàstica i més reflexiva. Als setanta, els Estats Units es converteixen en el centre d’investigació científica i tecnològica mundial i es realitzen inquietants experiments científics secrets. ç Es comença a respirar un ambient paranoic relacionat sobretot amb l’ús d’armes biològiques i la pel·lícula que ens ocupa, The Andromeda Strain de 1971, materialitza aquesta paranoia catastrofista: en un poblet perdut dels Estats Units cau un satèl·lit que conté un virus mortal al que s’anomenarà Andròmeda. Aquest virus, que es propaga a través de l’aire, mata a tots els habitants del poble a excepció d’un nadó i d’un vell alcohòlic. El govern dels Estats Units reuneix en una base militar científica a quatre experts per determinar l’origen i la busca d’un antítot per aquest virus mortal.

En aquesta pel·lícula la ciència ficció és vista des d’un punt de vista més científic que fantàstic i s’inaugura un subgènere dins la ciència ficció anomenat techno-thriller, on les explicacions científiques són minucioses i part fonamental de la trama. En el cas de The Andromeda Strainde Robert Wise, els quatre científics ens fan partíceps dels seus descobriments sobre el virus amb un llenguatge planer i inteligible.

Cal destacar l’adaptació de la novel·la per Robert Schenkkan, guanyador d’un Premi Pulitzer per la novel·la L’americà impassible i els efectes especials de Douglas Trumbull, responsable dels efectes especials de pel·lícules tant conegudes com: 2001: una odisea en el espacio, Encuentros en la Tercera Fase, Star Treck i Blade Runner. Els escenaris claustrofòbics, les altes mesures de seguretat de la base militar i el treball a contrarellotge dels científics fan possible un implacable ambient de tensió que ens acompanya durant tota la pel·lícula.

Els Premis Pulitzerson una serie de 21 premis dedicats al periodisme, literatura, teatre i educació considerats com la més alta distinció per obres publicades als Estats Units normalment en llengua anglesa.