Carmen’s Frame Game

2013-09-20

Un joc cinematogràfic en homenatge a Truffaut, Buñuel i altres directors que li vaig fer a un amic quan estudiava crítica cinematogràfica al 2011-12. Aquí crec que em vaig inventar una mecànica de joc infinita: “les matrioskes electròniques” ;)

Per saber la contrasenya d’un compte de correu electrònic tens que endevinar el títol d’una pel·lícula. Endevines, obres el correu i a dins hi ha un altre joc per resoldre i un altre compte de correu. I així, anar fent…

Vaig descobrir la peli de La nuit américaine gràcies a una classe a l’escola de crítica. A través de l’escena inicial de la pel·lícula se’ns anava explicant tots els oficis del cinema. Era una mena de jo tipus "Busco a Wally”. Va ser molt divertit, vaig aprendre molt i em vaig enamorar de Truffaut. El vídeo guanya si saps francès: hi ha un joc audiovisual entre la lletra de la Piaf i la imatge.

El vídeo está en castellà.

Vídeo Carmen’s Frame Game

Descripción

La canción, Carmen’s Story, es de Edith Piaf, de 1962. Es un homenaje a la ópera Carmen, de Bizet, que se estrenó en París en 1875 y fue un rotundo fracaso. Hoy día es una de las óperas más conocidas, interpretadas y versionadas del mundo.

Carmen narra la historia de un triángulo amoroso con “femme fatale” de por en medio. Piaf da un giro a la historia y, en su canción, la vivifica cinematográficamente. Dice Oscar Wilde:

Aunque pueda parecer una paradoja (y las paradojas siempre son peligrosas), no por eso es menos cierto que la vida imita al arte mucho más de lo que el arte imita a la vida.

Y es así como Piaf canta sobre un rodaje de una película que versiona la ópera y de como los actores, entretejiendo sentimientos más allá de la ficción, acaban transfigurándose, en la vida real, en los protagonistas de la tragedia.