Omet navegació

Observatori de presència digital

Context

L'Observatori de presència digital va néixer a can Fedicat, un col·lectiu d'administradores, moderadores i usuàries de la Fedivers que vetlla per crear i divulgar mitjans socials federats, i fer pinya entre comunitats catalanes fediversals.

Moltes de les persones que avui participen a Fedicat van participar a la desapareguda "La Confederació", un espai virtual lliure per activistes d'arreu del món. Allà es compartia informació i es debatia, i es coordinaven infraestructures comunitàries a més de l'àgora amb Discourse: un node de Mastodon, un Funkwhale, etc.

Més enllà de la divulgació i de poder tenir un espai on ajudar-nos en la nostra llengua, des de Fedicat també es proposen projectes relacionats amb la Fedivers, com aquest observatori publicat al 2022 en motiu del catorzè aniversari de la Fedi.

Presentació de l’Observatori a Fedicat

Abast, públics i objectius

Abast

Tot i ser replicable i extensible, l'observatori que presentem té un abast regional i se centra en la província de Barcelona. S’analitzaran entitats que s’anunciïn a la web de Pam a Pam i es prioritzaran entitats de l’Economia Social i Solidària (ESS) que pertanyin als sectors tecnològic, cultural i comunicatiu.

Web de Pam a Pam

Públics i objectius

Aquest observatori s'adreça a altres persones, col·lectius o entitats que vulguin col·laborar a nivell provincial o crear altres observatoris en altres territoris per visibilitzar la problemàtica i facilitar una necessària transició comunicativa.

Si voleu participar en aquest observatori o crear-ne un de nou, obriu un compte a l'àgora de la Fedicat i feu la vostra proposta.

Àgora Fedicat

A més, tot i que està més enfocat a la observació externa, qualsevol empresa, associació, col·lectiu o persona en pot fer ús per analitzar el seu propi projecte i començar a prendre mesures per revertir la distopia comunicativa actual.

Funcionament

En aquest observatori de presència digital hi trobarem quatre preguntes que tenen en compte:

  • Els espais digitals com webs o capsuletes
  • Les persecucions digitals com rastrejadors i anuncis
  • L'ús i promoció de mitjans socials tant federats com privatius
  • L'explicitació de les llicències de contingut

Es tracta d'anar a l'espai digital (pàgina web o capsuleta) d'una entitat i respondre a unes preguntes. Es valorarà cada pregunta amb icones de colors enlloc de punts i en funció del compliment de certs criteris.

Entenem per espai virtual una pàgina web o una capsuleta Gemini. En el cas de pàgina web, per observar allò no explícit, es visitarà el codi font de la pròpia pàgina i extensions del navegador com Privacy Badger i UBlock Origin.

Extensió Privacy Badger

Extensió UBlock Origin

1. Gestor i servidors

Pregunta doble

Usa programari lliure al seu espai virtual d’Internet? El servidor on s'allotja l'espai virtual és a Europa i respecta la llei de protecció de dades?

Valoració

  • *** S’explicita el programari lliure de la web i que els servidors són a Europa i respecten el RGPD.
  • *** S’explicita la web però no els servidors.
  • *** No s’explicita ni programari ni servidors.
  • *** S’observa que no usa programari lliure i els servidors pertanyen a empreses del capitalisme digital.

Criteris en detall

Tres icones en color

Si posem tres icones en color a un projecte, vol dir que s'explicita el programari lliure de la web i que els servidors són a Europa i respecten el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD).

Exemple: explicitat un Lektor a un server de Tilaa.com. 

Dues icones en color i una en gris

Si en posem dues en color i una gris per valorar que s'explicita l'ús de tecnologies auditables a la web però no on paren els servidors.

Exemple: explicitar un Pelican però no saber on para.

En cas d'avaluació interna tindrem aquesta informació. Si usem servidors de proximitat física o ideològica tot i no especificar-ho a la web, marcarem aquesta opció per a la nostra avaluació.

Una icona en color i dues grises

Posarem una icona en color i dues en gris quan no s’explicita ni programari de la web ni servidors però se sap o és observable que els servidors no són de proximitat física i/o ideològica.

En cas d'avaluació interna tindrem aquesta informació. Si usem una web lliure però instal·lada en servidors d'empreses del capitalisme cognitiu tot i no especificar-ho a la web ni ser observable, marcarem aquesta opció per a la nostra avaluació.

D'altra banda, es pot investigar per observar o saber d'alguna manera si aquell projecte usa programari lliure o si els servidors que allotgen l'espai són de proximitat geogràfica i/o ideològica.

En cas que una web no expliciti com està feta, sempre es pot mirar el codi font de la pàgina. Moltes de les entitats de l'ESS fan servir WordPress, un gestor de contingut que podem observar tot i que no s'expliciti. Els servidors on s'allotgen les eines poden ser menys observables per una observadora externa si no s'expliciten o no són detectats per les extensions.

Exemple: un Drupal en un servidor GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) o altres empreses similars.

Tres icones grises

Si en aquesta pregunta valorem amb tres icones grises, volem dir que s'observa que no usa programari lliure i els servidors recolzen empreses que alimenten el capitalisme cognitiu.

Exemple: una pàgina de Facebook o un blog a Blogger.

2. Persecucions digitals

Pregunta

Fa ús de rastrejadors o anuncis al seu espai virtual?

Valoració

En aquest apartat farem ús de les extensions Privacy Badger i UBlock Origin per valorar com de preocupant és el rastreig que fem a les persones que visiten el nostre espai digital. Aquestes eines permeten bloquejar rastrejadors i anuncis, respectivament.

  • *** No s’observen rastrejadors ni anuncis.
  • *** S’observen d’un a tres rastrejadors i anuncis en total.
  • *** S’observen entre tres i sis anuncis en total.
  • *** S’observen més de sis rastrejadors i anuncis en total.

3. Mitjans socials

Pregunta

Promociona mitjans socials al seu espai virtual d’Internet?

Valoració

A la seva web o càpsula s’observen icones o enllaços que conviden a usar un programari o a interactuar en aquests espais de mitjans socials.

  • *** Només lliures. Exemple: Pleroma, Peertube i Pixelfed.
  • *** Lliures i privatius. Exemple: Twitter i Pleroma.
  • *** Només privatius però té presència als lliures. Exemple: icona de Twitter però no de Mastodon, tot i tenir compte.
  • *** Només privatius i no té presència als lliures.

En cas de participar a la Fedi...

Si es fa ús de mitjans socials federats es farà una pregunta addicional per valorar la qualitat de les interaccions des del compte en qüestió.

  • *** És prioritza el compte a les lliures i hi ha una humana que interactua. No es fan publicacions creuades.
  • *** Hi té compte però segueix prioritzant mitjans privatius (hi posa contingut exclusiu i/o hi interactua més). Si es fan publicacions creuades es fan de forma no-invasiva (sense mencions ni retuits).
  • *** Hi té compte perquè algú altre s’interessa pel projecte i li ha creat un bot, però l’entitat no gestiona el compte.
  • *** Fa publicacions creuades sense miraments i/o genera deixalles fediversals (abandonament del compte).

Ja hi ha diversos casos d'entitats o col·lectius que tenen compte a la Fedi però no li fan massa cas o que simplement el tenen abandonat, doblat en diversos servidors en funció de l'època o que algú els hi ha creat un bot. Igualment, per descobrir si una entitat té compte a mitjans lliures però no s’especifica al seu espai virtual es pot preguntar o fer cerca per la Fedi.

4. Llicències de contingut

Pregunta

Quina o quines llicències de contingut especifica?

Valoració

  • *** Creative Commons o similar amb URL a la llicència a la web i/o als continguts que es generen.
  • *** Creative Commons o similar sense URL o llicència jurídicament incorrecta, ja sigui a la web o als continguts que es generen.
  • *** Copyright explícit
  • *** Copyright de facto perquè no s’especifica cap llicència.